Основните направления за износа на птиче месо остават държавите-членки на ЕС, като най-значителни количества са насочени за Гърция. Това сочи анализ на Министерството на земеделието, храните и горите.
 
 
През 2016 г. сме изнесли 16 906 тона птиче месо за Гърция, следвана от Франция (9 535 тона) и Румъния (6 411 тона). 
 
Износ на живи птици
През последните пет години износът на живи птици от страната e сравнително стабилен, като варира в рамките на 20 – 25 млн. броя годишно. По предварителни данни на НСИ, през 2016 г. са изнесени общо 24 371 хил. броя живи птици, което е с 4% по-малко на годишна база. 
 
Традиционна дестинация на износа на живи птици от кокошия вид остава Румъния с 21 758 хил. броя. Макар и в значително по-малки количества, износ е осъществен и за Гърция, Косово, Сърбия и др.
 
Около 40% от българското производство на птиче месо се насочва за експорт, заради сравнително високите и привлекателни цени, спрямо наблюдаваните на българския пазар.
 
Общо за периода 2012 – 2016 г., износът на птиче месо и карантии намалява с 12%, като през последните три години се стабилизира на ниво от около 40 – 41 хил. тона годишно. Същевременно, в рамките на петгодишния период е налице спад на вноса на тези продукти, което води до нарастване на дела на българското производство във вътрешното потребление. Износът на птиче месо за трети страни обаче бележи ръст и то от 29% на годишна база. Най-голям принос има Македония, където изнасяме до 1 057 тона. Сравнително голямо количество е реализирано и в Хонконг (435 тона), а по-малки – във Виетнам, Катар, Япония и др.
 
Експертите очакват общият износ на месо от домашни птици за цялата 2017 г. да бъде малко под нивото от предходната година, като възлезе на около 39 хил. тона. Предвижданото по-ниско производство на месо и карантии от патици, поради понесените загуби от птичия грип, се очаква да доведе до намаление и на реализираните количества на външните пазари.
 
Внос на живи птици
Традиционно, за нуждите на птицевъдството в страната се внасят родителски и стокови пилета от високопродуктивни хибриди на водещи световни фирми в бранша. Като цяло, през последните няколко години е налице тенденция на намаление на вноса на живи птици, особено що се отнася до този на петли и кокошки. 
 
Износ на яйца
В рамките на периода 2012 – 2016 г. се наблюдава ясно изразена тенденция на увеличение на износа на яйца от България от над 2,5 пъти при яйцата за консумация. Прави впечатление, че темпът на увеличение на износа изпреварва съществено този при производството, което е компенсирано от нарастване на вноса на яйца за периода.
 
Близо 60% от общия износ на яйца за консумация за годината са насочени за традиционния ни партньор Гърция (6 318 тона, с 4% по-малко спрямо предходната година). Над два пъти на годишна база нарастват изпращанията на яйца за консумация за Австрия (до 1 353 тона) и Белгия (до 1 192 тона), а над три пъти - за Румъния (до 714 тона).
 
 
По предварителни данни, през периода януари – февруари 2017 г. износът на кокоши яйца за консумация нараства с 26% спрямо първите два месеца на 2016 г., възлизайки на 1 208 тона. Най-значителни количества са насочени за Гърция (556 тона), Румъния (255 тона) и Нидерландия (151,3 тона).
 
Предвид очакваното стабилно производство, както и по-високите цени, на които се реализират яйцата на външните пазари, експертите очакват износът на яйца за цялата 2017 г. да надхвърли нивото от предходната година.
 
Внос на яйца
В рамките на последните пет години, вносът на яйца за консумация нараства близо два пъти. По предварителни данни на НСИ, през 2016 г. вносът на яйца за консумация се увеличава с 10,4% в сравнение с 2015 г., до 5 589 тона (около 93 146 хил. броя), за което допринасят атрактивните цени при вноса. 
 
Средната вносна цена намалява с 14% спрямо предходната година, до около 0,09 лв./брой (без ДДС и транспортни разходи). Въпреки това, вносът продължава да заема сравнително малък дял от вътрешното потребление на яйца за консумация (при годишно производство в страната от над 1 млрд. броя).