Областните служби по земеделие не знаят кога ще стартира приемът на документи за компенсация на пропадналите овощни градини, няма и инструкции как да работят, въпреки че това трябваше да започне в понеделник. Това съобщи за Агри.БГ Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”.  

Четете още: Илия Проданов от протеста: Тук терористи няма. Има земеделски производители

„Ние сме в почуда как може един прием, по който има 400 заявления да бъде насрочен за срок от 20 дни – до 6 октомври. Това означава, че земеделците, чакащи от 5-6 месеца това подпомагане, ще получат този важен за тях ресурс едва в началото на ноември“, каза още Цеков. 

По негови разчети и сега вече е късно за овощарите, които имат нужда от тези средства. В периода, когато ще получат парите, стопаните няма да могат да проведат нито една от необходимите земеделски практики, които трябва спазват. 

„Това е недопустимо, за пореден път се показва как една администрация не може да функционира, не иска или така е инструктирана. Необходима е изключително сериозна реформа“, категоричен е овощарят. Той призова министърът за разбиране и отношение, въпреки трудната ситуация, в която се намира. 

Заради това забавяне и липсата на адекватна помощ половината от засегнатите над 400 земеделци, няма да могат да работят през следващата година

Същото се случва и със зеленчукопроизводителите, както и с тези, които са загубили на 70%-90% реколтата си.