Изменение на закона за биологичното разнообразие, което предлага забрана за неоникотиноидните инсектициди във Франция, беше прието от парламента на второ четене, съобщиха от Грийнпийс България.
 
През месец януари, Френският сенат отхвърли първия опит за включване на забраната. Дебатите около проблема обаче продължиха и така, депутатите гласуват с 30 гласа “за” и 28 гласа “против” предложението на председателя на парламентарната комисия по устойчиво развитие.
 
Преди провеждането на дискусиите, самият министър на земеделието, Стефан льо Фол, изпраща писмо до всички депутати и ги призовава да не гласуват в подкрепа на забраната. Въпреки това, изключително опасният характер на неоникотиноидите е добре установен и не може да бъде пренебрегнат. Опрашителите намаляват с милиони в резултат на използването на тези вещества.
 
Забраната ще започне да се прилага от  1 септември 2018 г., с цел да се даде време на френските фермери да се адаптират към алтернативи на използването на неоникотиноиди
 
Включването на тази забрана за неоникотиноидите във френското законодателство се случва и благодарение на активната гражданска позиция на над 140 000 души, които подписват петиция.