Докато повечето фермери се опитват да разширяват стопанствата си, фермерът от Браила Василе Датку преди няколко години направи точно обратното. Той драстично намали площите, които обработва. От 2500 ха са му останали само 350 ха, но по думите му те са напълно достатъчни, пише Agrointel.ro.

Фермер засади 1 000 000 дървета

Датку следва философията, че разходите на една средна ферма трябва да се управляват така, че да бъде печеливша и защитена от рискове. И тази година обаче не е без предизвикателства - като се започне от цените и се стигне до липсата на влага в почвата.

Василе Датку е на 73 години и прогнозира трудна година за фермерите поради липсата на валежи. Налице е остър дефицит, който се дължи и на времето през последните няколко години.  

Обикновено имаме около 600-630 литра валежи на квадратен метър годишно, но от 2020 г.  те не надвишават 300 литра. Следователно идва криза. Никога не съм се сблъсквал с такова нещо за 20-30 години, откакто започнах да се занимавам със земеделие. По-лошо е от 2020 г., защото се съчетава с недостиг на влага, казва фермерът.

Датку смята, че ферма със средни размери (между 100 и 500 ха) до морето е типът ферма, който трябва да бъде давана за пример. Инженер по образование, той предпочита да има по-малко земя. Описва 20-годишните си усилия, вложени в обработката на 2500 ха, като “голяма грешка”.

Това е най-добрата формула за комерсиално и технологично производство при оптимални параметри. Нямам преобладаваща култура във фермата, имам пшеница, ечемик, слънчоглед, соя и прибирам реколти на парцели около 35 хектара - 40 хектара, като ги редувам всяка година, обяснява Датку.

Като бивш корабен инженер и писател, член на Съюза на румънските писатели, той успява много добре да съчетава философията със земеделието.

Аз съм корабен инженер и философ. Ттова, което правя сега с растенията, е философия, а не земеделие. Пиша проза и есета, казва фермерът.

Датку смята, че поради покачващите се цени на суровините, фермерите ще станат много по-екологични. С технология, която той определя като "разумна", инженерът отдавна е получил достъп до европейските фондове чрез САПАРД. На мнение е, че в бъдеще фермерите ще бъдат принудени да се развиват органично, особено с оглед високите цени на суровините.

С тези цени на азота ще бъдем принудени да станем биологични фермери, размишлява Датку. Всички ще станем природозащитници, смее се на неприятностите фермерът от Браила.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

OLAF погна ферма за виртуални домати

Как овчето сирене се превръща в деликатес

Дамите в селското стопанство: Теодора Кръстева