Европа може да започне да изхранва цялото свое население без да внася храни още през 2050 г. Това се казва в изследване, проведено от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), съобщава euronews.

Разработването на биоплан: Междуведомствена работна група искат от сектора

Няколко са факторите, които оказват влияние върху вноса в момента. Това са промените в околната среда и ръстът на употребата на синтетични торове, казват учените.

Например, ЕС внася продукти от животински произход (месо, мляко, риба) и зеленчуци. През 2020 г. 47% от зеленчуците на Стария континент са дошли отвън. За да се постигне самозадоволяване на вътрешния пазар, учените предлагат да се измине триетапен процес. 

Първият етап включва промяна на хранителното меню, в това число намаляване на количеството на потребяваните продукти от животински произход. От CNRS дават за пример следната статистика: в периода от 1961 до 2013 г. потреблението на протеин в региона се е увеличило с около 80%.

Ограничаването на потреблението на животински продукти би намалило натиска върху животновъдството и като следствие би съкратило потребността от внос.

Вторият етап включва преминаване от индустриално селско стопанство към създаване на пространства за диверсификация на сеитбооборота на наличните площи. Очаква се това да намали количеството на използваните синтетични торове и пестициди.

Последният етап изисква обединяване на отглежданите земеделски култури и домашни животни, като по този начин ще се използват повече органични торове.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Настояване: Да се плаща на биосертифицираните само по екосхемите

Тенденции в оранжериите: Пясъчен мулч и контрол на водата

Пътна карта на биосемената