Фермерският пазар "Произведено във фермата" се завръща днес, 15 април 2020 г. пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), където традиционно се провежда, съобщиха организаторите от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена".

Редовният седмичен пазар беше временно спрян, поради мерките срещу разпространението на коронавируса, които доведоха до забрана на фермерските и кооперативни пазари.

Ето така се работи на Фермерски пазар Варна

Забраната беше временно вдигната от Министерството на здравеопазването и отново наложена дни по-късно, като бяха дадени три дни гратисен период - от 13 до 15 април, включително, в който търговците да могат да продадат стоката си. Това направи възможно и провеждането на фермерския пазар днес, но за следващата седмица тържището все още няма разрешение да се състои, коментираха организаторите пред Агри.БГ.

Засега не се знае как ще се развие ситуацията след Великден и дали Министерството на здравеопазването ще вдигне отново забраната, поясниха те. Неяснотата се засилва от факта, че заповедта, подписана от здравния министър Кирил Ананиев, "преустановява фунционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси", а фермерските пазари не са изрично упоменати.

Организирането на Фестивала е при засилени хигиенни мерки, уточняват от "Биоселена".

Щандовете са разположени само в една редица и има еднопосочно движение при пазаруване. Работата на фермерите и продажбите на пазара се извършват с поставени ръкавици, употреба на дезинфектанти и други.

Ограничена е възможността за дегустация на продуктите. Организаторите призовават клиентите да бъдат отговорни, да спазват социалната дистанция, да проявят търпение, за да не се натрупват опашки, а ако не се чувстват добре, да не идват, а да поръчват директно от производителите по куриер.

Фестивалът на "Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието, а тази сряда - до 17:00 ч.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: мляко и млечни продукти, мед, сладка и сиропи, яйца, месо и месни продукти, занаятчийски хляб, ядки, био вино, био оцет, био чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и други. Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Временно затварят пазари на производители