Фермерите успяха да извоюват подновяването на пазарите с местна българска продукция. Новото е, че това ще се случва при специални мерки за контрол, регламентирани в заповед на здравния министър от 6 април.

Танева: Работим по списъци с фермери за доставки на веригите

Пазарите ще работят само на открито, а щандовете ще бъдат на 2 метра разстояние. Движението ще е еднопосочно. Купувачите ще изчакват един след друг на 2 метра разстояние. Фермерите ще работят с маски и ръкавици, ще дезинфекцират щандовете на всеки час. Ще има указателна табела на входа на пазара. 

Продуктите ще бъдат пакетирани предварително, само зеленчуци и плодове ще се продават насипно. Продуктите на фермерския пазар се продават в биоразградими и книжни торбички, както и в торби от нетъкан текстил за многократна употреба. Няма да има дегустации на стока.

„Молим всички клиенти да не се струпват при отварянето на пазара – има достатъчно продукция за всички! Призоваваме ви да носите предпазни средства, торби за многократна употреба от вкъщи и да спазвате указанията за работа на пазара в карантинни условия“, казват организаторите на Фермерски пазар Варна.

Пазарът в морската столица отново отварят врати в събота, от 11:00 до 17:00 часа, пред Varna Mall, където могат да организират пазара така, че да е безопасно както за производителите, така и за потребителите. 

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Свежа, прясно произведена храна и натурални продукти от малки ферми и производители ще предложат и техните колеги от Фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив. Те отново ще се появят в петък и събота от 14:00 до 18:00 часа, на ул. Станислав Доспевски, срещу Градската художествена галерия.

„Съгласно ситуацията в момента посетители без маски няма да се допускат, движението на пазара ще е еднопосочно, ще поставим указателни табели и ви молим да ги следвате. Трябва да осигурим условия за безопасност и молим за търпение“, пишат организаторите на „Натурално“.

Въпреки че заповедта за отварянето на пазарите вече е в сила, в София все още се очаква официално решение на Столична община. В готовност е фермерски пазар „Произведено във фермата“, който традиционно се случва всяка сряда пред Министерството на земеделието. Производителите настояват да отворят максимално бързо, а дотогава продължават да изпращат по пощата
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Веригите отказват да отделят 50% площ само за българска храна

Как пандемията ще се отрази на търсенето на храна?

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!