Все по-голяма популярност набират фермерските пазари, чрез които родните производители могат да скъсят веригата за доставки и да предложат своята продукция директно на клиентите. Един от първите в страната е Фермерски пазар Варна, който на 28 септември отпразнува своя 5-годишен юбилей. 

Късите вериги отварят нови врати за фермерите

Зад него стои сплотен екип от любители на чистата храна. Сред тях откриваме основоположника Христина Петрова, духовния стожер Никола Куташки и комуникационната връзка Екатерина Желязкова.

„Ние не сме производители, а хора, които даваме възможност на тези производители да продават своята продукция, а на варненци – да си купуват чиста храна,“ обяснява Екатерина Желязкова, която е част от екипа от година и половина, но редовен клиент на пазара от самото му създаване.

По думите й пазарът започва благодарение на желанието на шепа хора да хранят себе си и семействата си с качествена, чиста храна, родно производство, сезонно отгледана в региона.

„Всеки един от нас в някакъв момент от живота си е поискал да се обърне към природата, да бъде хуманен, да се храни с чиста храна. Например аз съм вегетарианка от 23 години, но това, което обърна в мен представите ми за хранене, бе раждането на децата ми. Мотивът на Христина е същият – да даде на децата и семейството си чиста, сезонна храна,“ казва Желязкова.

Организатор: „Ние не сме просто един пазар, а налагаме култура, образоваме хората по отношение на чистотата на живот и производство в хармония с природата.“

На фермерския пазар във Варна, който се провежда всяка събота и неделя, 40–50 производители от Североизточна България чак до Бургас и Пловдив на юг, намират място, където да реализират продукцията си. Повечето от тях са малки семейни ферми и земеделски производители. 

„Всички желаещи могат да се свържат директно с нас. Все пак правим подбор. Не приемаме хора, които са прекупвачи. За нас основното условие е този, който идва при нас, да е производител на това, което ще предлага на хората,“ категорична е младата дама.

Друг водещ фактор е продукцията да е чиста. Затова производителите отговарят на всички законови условия, които държавата им поставя, така че стоката им да покрива необходимите стандарти. 

„Ние сме фермерски пазар. Искаме продуктите ни да изглеждат наистина фермерски – току-що набрани от градината или произведени в семейния цех, а не като продукт от магазинната мрежа,“ твърди Желязкова. 

Фермерският пазар във Варна е един от първите в страната, които заменят найлоновите торбички с хартиени и платнени. Имат много социални дейности и благотворителни инициативи. Задължителни са детските работилнички с натурални материали, често осигурени от самите производители.

„Специално Никола години наред работи в тази посока. Главно негова е заслугата за това, пазарът да не е само един пазар, а място, където можеш да почерпиш култура, да живееш природосъобразно и духовно. Правим лекции, свързани с природосъобразния начин на живот. Всичко е насочено към живот в хармония с природата,“ обяснява Желязкова.