Още преди години комисарят по земеделие Фил Хоган каза, че късите вериги ще бъдат приоритет в Общата селскостопанска политика (ОСП). За целта са предвидени европейски средства по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“. Прием по нея обаче така и не е отворен. 

Ежеседмичен фермерски пазар вече и в Пловдив

„Толкова години само чакаме, че самите фермерски събития започнаха да се самоструктурират. Тези трудности изкристализират в нещо по-интересно. Всеки, който иска да организира фермерски пазар, вече има идея как да го направи, без да чака някаква чужда помощ. Все пак такива програми биха помогнали за реклама и за закупуване на инвентар,“ коментира производителят Иван Гунчев за Агри.БГ.

Пловдивчанинът има зад гърба си 5-годишен опит в организирането на събития от градски тип с културна насоченост. Той е бил сред инициаторите за провеждането на пазари в хостели, общински пазари и други места. Прави равносметка, че за 5 години локациите са над 15, а клиентите в крайна сметка искат регулярен пазар с точен ден и място.

Така се ражда Фермерски пазар „Натурално“, който се провежда всеки петък в пресечка на Главната улица в Пловдив. Първото му издание е на 17 май и за три месеца има твърда група от 15 участници. Те са не само от района, но и от Карлово, Варна, Добрич, Перник.

„За нас изборът за ден и час беше лесен, защото колегите в сряда и събота ходят на пазар в София, а в неделя – в Бургас. Така избрахме петък от 16:00 часа, когато хората свършват работа. През зимата имаме виждане да сме на закрито, когато е много студено и продукцията няма как да бъде изложена. В момента търсим подслон“, споделя организаторът.

За да избягат от междинното звено, което стои между производители и потребители, Гунчев и негови колеги създават Сдружение „Натурално – обединение за местен пазар, фермери и занаятчии“, зад което стоят общо 4 човека. С него участват на последното изложение „Фудтех“ на Панаира в Пловдив, където печелят три награди. 

„За да участва един фермер на нашия пазар, не е задължително да бъде член на това сдружение. Нашата цел не е да се генерира печалба. Затова сме въвели минимална такса, за да може фермерите да дойдат достойно и да си предложат продукцията,“ обяснява Гунчев.

Участниците на пазара са регистрирани по различен начин – някои са по Наредба 26, а други – по Закона за храните. Общото между тях е, че искат да имат директен контакт с потребителите. Да нямат външен организатор, заради когото да чувстват напрежение. 

„Ние сме отворени за всякакво участие на фермери и занаятчии с натурално произведени продукти. Всеки, който има необходимите документи, е добре дошъл. Изчислили сме, че 10 лв. такса за седмично участие е достатъчна, за да можем да си покрием разходите към Общината и БАБХ,“ обяснява производителят.

Той обработва 2 дка на село и има цех за пресни, сушени и консервирани плодове, зеленчуци и подправки. По професия обаче е строителен инженер.

„Занимавам се със строителство повече от 20 години, но съм израснал в такова семейство с любов към земята и натуралното. Не използвам никаква механизация. Радвам се, че на пазара в Пловдив идват все повече млади хора, особено майки с деца,“ споделя Гунчев.

По думите му с администрацията се работи малко трудно и се налагат доста разговори. Радва се обаче, че получава подкрепа на местно ниво в лицето на Общината. Същото не може да се каже на национално ниво. 

„Организирането на фермерски пазари не е държавна политика, а трябва да бъде. Те можеха да бъдат локализирани не само в големите градове, но и в по-малките, където също има интересни инициативи, които обаче рядко се случват поради липса на финансови средства. Но хубавото е, че в крайна сметка нашата организация става по-силна, защото сама си контролира всичко. Викаме неволята и така!,“ заключава Гунчев.