Община Сливен организира за трети път фермерски пазар на храни от местни производители, който ще се състои преди Коледно-новогодишните празници, съобщават от администрацията.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

15 шатри на регионални фермери ще бъдат разположени пред сградата на местната управа. На 18 декември от 9:00 до 19:00 часа жителите и гостите на града ще могат да се насладят на качествените фермерски продукти. 

Пазарът на сливенските производители бе организиран за пръв път на 3 юли, тази година. Амбицията бе той да се провежда ежемесечно, като по този начин се стимулират местните фермери. Засега обаче пазарът се състоя само два пъти. От Общината отново заявяват намерение събитието да се превърне в традиция.

Фермерите от района неколкократно са споделяли, че се чувстват изместени от засиления внос и търговия. Сливенските овощари и зеленчукопроизводители настояваха за ползване на търговските клетки и хладилните помещения на "Пазар за плодове, зеленчуци и цветя" при преференциални наемни цени, както и за промени в установените практики за сключване на годишни наемни договори, тъй като земеделците ползват тържището само по време на кампанията от 4-5 месеца. Искането им обаче бе отхвърлено.