Фермерски пазар с участието на производители от Сливен и региона отваря врати тази седмица. Целта е да се стимулират местните фермери, съобщават от пресслужбата на Общината.

План ускорява работата на ДФЗ

Пазарът ще се състои за пръв път на 3 юли, събота от 8:00 ч. до 20:00 ч. Той ще бъде позициониран на площад „Цар Освободител“ - пред сградата на Община Сливен. 

Амбицията е пазарът да се превърне в ежемесечен, като се провежда всяка първа събота в месеца. От Общината заявяват, че по този начин ще се подпомогне дейността на малките производители на храни и ще се осигури достъп на гражданите на Сливен до качествена местна продукция.

Фермерите от района неколкократно са споделяли, че са изместени от засиления внос и търговия. Сливенските овощари и зеленчукопроизводители настояваха за ползване на търговските клетки и хладилните помещения на "Пазар за плодове, зеленчуци и цветя" при преференциални наемни цени, както и за промени в установените практики за сключване на годишни наемни договори, тъй като земеделците ползват тържището само по време на кампанията от 4-5 месеца. Искането им обаче бе отхвърлено.