Стопаните в Молдова искат оставката на министъра на земеделието Владимир Боля и заплашват с нов протест, ако исканията им не бъдат изпълнени. Решенията бяха взети на конгрес, организиран в началото на седмицата от Националната федерация на фермерите и Асоциация "Земеделска сила".

Според резолюцията приета на конгреса, събрал стотици фермери, 2023 г. е била най-трудната година за земеделския сектор.

Силната суша значително компрометира реколтите от царевица, захарно цвекло, соя и слънчоглед. Разходите за селскостопанска продукция са се увеличили в различните категории с между 200 и 400%, а лихвите по кредитите са се увеличили близо 3 пъти. 
В същото време огромният внос на селскостопанска продукция от Украйна съществено повлия за спада при цените на вътрешния пазар на пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед, обясняват фермери.

Те се оплакват, че са притиснати от кредиторите да изплатят дълговете си, но това е невъзможно, тъй като са продали зърното си на цени под себестойност, а общите загуби се оценяват на около 2 милиарда леи. 

В този контекст стопаните настояват да се забрани вносът на пшеница, царевица и слънчоглед до 31 март 2024 г. и да се разреши транзитът им само с железопътен транспорт.

Фермерите също настояват за удвояване на Националния фонд за развитие на земеделието до 3 милиарда леи, директни плащания на хектар според модела на ЕС, компенсация от 1,5 милиарда леи за производителите на царевица и слънчоглед през 2024 г. и помощ за пострадалите от сушата.

„Ако през следващите седем дни правителството не предприеме реални мерки за изпълнение на нашите искания, ние ще прибегнем до различни масирани действия както в столицата, така и в цялата страна, включително с използването на селскостопанска техника“, се казва в резолюцията на конгреса.

Също така асоциациите настояват за оставката на министъра на земеделието и хранително-вкусовата промишленост Владимир Боля, с обвинението, че не се е намесил навреме за да спре деградацията на земеделския сектор.

Присъстващият на събитието министър допълнително ядоса участващите, като каза че властите търсят решения за проблемите на фермерите, но не могат да се намесват във формирането на пазарните цени и посъветва фермерите да сменят посоката на дейност.

Припомняме, че стотици протестираха това лято, като докараха селскостопанска техника в центъра на Кишинев, след като техните искания до властите в резултат от срива на цените на зърното не бяха изпълнени. Тогава, правителството и фермерите постигнаха компромис, след като бяха отпуснати 200 милиона леи от поисканите 700 милиона под формата на компенсация за производителите на зърно и маслодайни семена.

По отношение на търговията в съседна Румъния, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 218 евро/тон, фуражна пшеница – 202 евро/тон, царевица – 185 евро/тон, ечемик – 177 евро/тон, слънчоглед – 375 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!