Фермерските протести се пренесоха и в Белгия. Земеделските стопани там блокират пътища в южната и централната част на страната.

Четете още: Масови фермерски протести в Париж и Хамбург

 

Още в неделя фермерите затвориха няколко магистрали с трактори. Протестни действия предстоят и през следващите дни.
Всекидневникът "De Standaard" съобщава, че фермерите планират блокада в четвъртък в европейския квартал в Брюксел, където същия ден трябва да заседава Европейският съвет.

Междувременно на блокираните магистрали около Париж фермерите прекараха нощта в трактори или ремаркета. В други части на Франция те също останаха на място и се редуваха в поддържането на блокадни точки. На някои места фермерите напълниха магистралите с пръст. 

Протестиращите се радват на голяма обществена подкрепа. Жителите ги поздравяват край пътя, вдигат юмруци и заснемат колоната от трактори, дълга около десет километра. 

В момента целият достъп до Париж е блокиран. Властите подчертават, че стачките водят до високи разходи за почистване на пътищата. В протестите си френските фермери наблегнаха много и на блокирането на супермаркети. В понеделник вечерта беше запален пожар пред логистична платформа на голяма немска търговска верига, за да я блокира. 

Притиснат от обстоятелствата президентът Макрон се мобилизира веднага и още в четвъртък, 1 февруари, той насрочи среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да разреши исковете на земеделските производители.

Срещата ще се състои в кулоарите на извънредна европейска среща на върха за бюджета на ЕС, като ще се фокусира по-специално върху търговското споразумение, което в момента се договаря между ЕС и Меркосур, както и върху мерките, наложени на фермерите и доставката на украински продукти в Съюза, съобщиха от френското президентство.

Италия е следващата страна след Франция, Германия и Белгия, в която фермерите излязоха по пътищата, организирайки протестни блокади. По този начин те изразяват своята съпротива срещу ниските изкупни цени на стоките и все по-лошото финансово състояние на техния бранш. Недоволство има и срещу селскостопанската политика на Европейския съюз. 

Над 400 трактора влязоха във Фоджа и Пулия. В този регион, който е селскостопанският център на Италия, демонстриращите фермери раздаваха безплатни зеленчуци. Италианските фермери организираха нови протести и във вторник.