Стотици български фермери ще се включат в големия земеделски протест, който ще се проведе на 4 юни в Брюксел. 

Четете още: Заедно с 40 000 полски фермери, НАЗ и НОКА бяха на протест във Варшава

 

Това съобщи за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Организацията за включването на българските земеделски производители започва тепърва. „Няма да изпратим десетина човека делегация, а много хора, които ще стигнат до белгийската столица с автобуси“, уточни той. Предстои от асоциацията на зърнопроизводителите да предложат в протеста да се включат и други организации от Българската аграрна камара. 

Илия Проданов участва във вторник в протест във Варшава, в който се включиха над 50 000 фермери, обединени от каузата да бъдат чути от Европа. „На протеста имаше над 30 браншови организации, повечето от които не си комуникират помежду си. Но всички земеделци бяха там на площада и се бориха за това, което искат. Нямаше хора, които да дават акъл във Фейсбук, какво трябвало да се иска, как трябвало да се протестира и кой, кого е излъгал или предал! Във Фейсбук има само кадри на протестите и радостните лица на фермерите, че са там заедно“, сподели той в социалните мрежи. 

Неговите наблюдения сочат, че протестиращите дават сила на водачите си да отстояват правата им и да ударят по масата на преговорите. „Тези хора имат манталитет на победители и нямат комплекси. Много има какво да се учим от тях, но въпреки това сме длъжни да ги подкрепим в това, което вършат. Те се борят и за нас пред Европейския съюз и търсят нашата подкрепа за последния етап на битката, а именно на протеста в Брюксел“, написа още Проданов. 

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите казва още, че полските земеделци са били много доволни от българската подкрепа, независимо че ще бъдат на улиците с фермерите от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

„Зелената сделка трябва да остане само Зелена, без да е сделка“, призовава земеделецът. 

„Не бъдете страхливци и многознайковци в интернет пространството, а подкрепяйте хората, без значение кои са те, които наистина се опитват нещо да направят за земеделието в Европа. Рано или късно резултатите ще дойдат. България не може да бъде държавата на мишките, а трябва да бъде държавата на Лъвовете!“, казва още младият участник в българските протести.