Ако до края на следващата седмица не бъде отворен прием по украинската мярка за подпомагане, ще започнем да правим нощни протести. Това обявиха за Агри.БГ животновъди, които в неделя се събраха в Кресна и блокираха за кратко път Е-79.

Животновъди: Не знаем откъде вече да свием разходите, фантазията ни се изчерпа

Пътят в района на Кресна ще бъде отново блокиран на 2 март, четвъртък, от 20:00 часа.

Решението да се събират във вечерно време е поради факта, че само тогава нямат работа при животните. Сред тях има и стопани, които вече са фалирали и живеят на заеми. Това число се увеличава, споделят самите те.

Друга инициатива, която са подхванали фермерите от Югозападна България, е да публикуват петиция с настояване за корекции в Стратегическия план за земеделие 2023-2027.

„Ако Министерството на земеделието не вземе предвид препоръките на Комисията по земеделие от 48-то Народно събрание във връзка с промяна на Стратегическия план, ще изпратим петицията до Европейската комисия с апел да спре неговото изпълнение“, коментират нейните автори.

Засега подписалите се са 19. Ако желаете анонимност, може да изберете вашето име и град да не се показват. Важно е да се знае, че след гласуване в петицията трябва да направите потвърждение през имейла си.

По неофициална информация тази седмица предстои Съвет по животновъдство. Една от темите вероятно ще бъде обсъждане на технологичните карти с разходите за производство, които ще бъдат решаващ фактор при разпределянето на бюджети и ставки.

„Но в момента сме на такъв зор, че даже вече не чакаме технологични карти. Искаме по най-бързия начин да се вземе решение каква допълнителна помощ ще се отпусне заради ниската изкупна цена на млякото“, категорични са говедовъди.

Фермерски организации са поискали да бъде направена отчетност относно проверките на млечните продукти в хранителните магазини. „Казаха само че имало нередности. За съжаление, всичко е в момента рефлектира върху стопаните. Като започнаха проверките, мандрите веднага ни свалиха изкупните цени. Всичко е за наша сметка“, недоволстват от сектора.