Фермери и експерти заедно ще търсят решение на проблема с почвите. Лектори в различни сфери - гори, екология, земеделие, възобновяеми източници и други ще бъдат част от форум “Почва”. Събитието ще се проведе на 5 декември, понеделник, в Зала 11 (кино "Люмиер") на Националния дворец на културата в София.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

На форума ще се обсъди важно и значението на почвите за бъдещето на хората. Втората основна тема са климатичните промени, които с всяка изминала година нанасят все повече щети, по-нестабилни добиви, наводнения, пожари, горещини, засушавания, градушки и т.н.  

На всички тези проблеми ще се търси решение на 5 декември.

Събитието е безплатно, а за тези, които не успеят да го посетят, ще се излъчва и онлайн.

“Над 90% от всичката храна идва от почвите. Сегашният метод на земеделие изтощава и уврежда почвата, затова е много важно да намерим правилните методи на отглеждането на храна, за да спрем не само ерозия, но и намаляване на плодородието”, коментира за Агри.БГ Веселин Спасов - част от организаторите на събитието.

Той е категоричен, че климатичните промени влияят на абсолютно всички и трябва всички заедно да търсим решенията и баланса.

“Подобряването на земеделието, опазването и дори увеличаването на горите, намаляването на парниковите газове, компостирането са само някои от нещата, които трябва да застъпим все повече в нашето ежедневие”, добави Спасов, който е земеделски стопанин и експерт по консервационно земеделие.

На събитието ще присъстват множество неправителствени организации, занимаващи се с почви, щадящо и екологично земеделие, климат, биоразнообразие, компостиране и други, за да споделят своите знания и съвети.