Поне няколко души от селскостопанския сектор присъстват в класацията на богаташите в Ирландия, публикувана в Sunday Independent, съобщава independent.ie.

Парите по сметките на фермерите - до края на май 2017

В топ 10 на най-състоятелните ирландци е Пиърс Лайънс, основател и собственик на Alltech – компания за производство на фураж за животни, която миналата година придоби Keenan diet feeders.

Лайънс притежава 3,3 милиарда евро и е определян като 5-ия най-богат човек в Ирландия, като състоянието му е оценено на над 300 милиона евро.

Следващият в списъка е семейство Клеърли. Те заемат 20-о място със състояние, възлизащо на 850 милиона евро.



Лари Гудман заема почетното 22-о място с 780 милиона евро. През тази година той увеличи своя дял на ирландския пазар за говеждо месо с дял в Slaney Meats.

На 26-о място в класацията на най-състоятелните хора в Ирландия е фермерското семейство на Бърт Алън. То притежава 605 милиона евро.

Следващите богаташи са Питър и Джон Куили. Те заемат 58-о място със състояние от 270 милиона евро. Братята Куили основават компанията Dawn Meats през 1980 г. Тя се превръща в една от най-големите частни компании в Европа. Братята притежават дял от френската компания за месо Elivia.

На 105-о място в списъка са Джим и Джак Добсън. Братята притежават компанията Tyrone - един от най-големите месопреработватели на острова.



Точно зад тях са семейство МакКан, които притежават Fyffes – бизнес за банани. Наскоро те го продадоха за 751 милиона долара.

Джоузеф Бренън заема почетното 112-о място с банкова сметка, в която има 140 милиона евро. Следват го семейство МакХю с рибния си бизнес, оценен на 130 милиона евро.

Ако се чудите дали можете да спечелите пари с бизнес с чайове, доказателство за това са Том Бари и фамилия. Те притежават 119 милиона евро.

След тях се нарежда гигантът в сферата на заведенията за бързо хранене – Пат МакДона, който притежава 110 милиона евро и се нарежда на 139-о място в класацията.



Собственикът на бранда Tayto извън Ирландия, Ричард Хътчинсън, влиза в топ 150 с натрупано богатство, възлизащо на 100 милиона евро.

Дъблинското семейство Кийлинг е на 169-о място. Техният бизнес с плодове и зеленчуци ги е дарил с 93 милиона евро.

На 182-о място е Дан Браун, другата половина на Dawn Meats.

На свой ред баронът на говеждото месо Франсис Малън заема 251-о място с 58 милиона евро от Liffey Meats.



Нататък виждаме името на Оуен Килиан, който съвсем наскоро приключи дейността си в Aryzta, след период на турбулентни събития в компанията. Следва го Рей Коул, който стои зад компанията Largo foods.

Лиъм и Кейтлин Куин, които притежават Quinns of Baltinglass, заемат 289-о място с техните 41 милиона евро.