Овцевъдите с над 50 овце няма да получават субсидии по схемата за обвързана подкрепа, ако животните нямат родословие.  Допълнителните пари по обвързаната подкрепа ще се дават на животновъдите, които отглеждат чистопородни овце с изяснен произход до прабаба и прадядо, обясни пред Фермер.БГ Янка Попова от регионалната асоциация на овцевъдите в Сливен. 
 
Овцевъдите с между 10 и 49 овце ще получават директни плащания, обвързани с производството като обхвата на тази мярка е разширен за територията на цялата страна. Единствената нова схема при овцете е схемата под селекционен контрол, където трябва да имаш над 50 овце и животните, които имаш трябва да са с родословие до прадядо и прабаба. 

[news]
 
Ако, например тази пролет животновъдът подпише договор с развъдна организация – тя идва и му признава животните като животни, които може да контролира. Започва контролиране на животните в продължение на година. След една година време този човек отново няма да може да кандидатства за обвързана подкрепа. За целта тепърва трябва да се оставят агнета. И с агнетата на тези агнета (които вече ще имат изяснени майка и баба – трети пояс) овцевъдът ще може да кандидатства за обвързана подкрепа през 2017 година. 
 
При 800 000 овце в страната, около 150 000 – 200 000 са с родословие до трети пояс. 
 
Това, по което работихме лятото, беше да има нова европейска мярка, по която да кандидатстват по-голямата част от животновъдите, като тя да е в две направления – собствениците на чистопородни животни да получават по-висока субсидия, а от друга страна да са субсидиите за контролирани животни, защото само 10% от животните в България са чистопородни, посочи Попова.
 
За овцевъдите остават националните доплащания, но те са с намаляваща ставка до 2020 година.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!