Стотици фермери и еколози от Франция и Германия завладяха улиците на Страсбург днес, в знак на протест срещу предложението за реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП), съобщава Euroactiv.

Протестите в Холандия ескалираха: Фермерите щурмуваха административна сграда

По думите на протестиращите най-големият проблем са директните плащания. 

„Те основно подпомагат големите ферми вместо малките и средните стопанства, които съставляват по-голямата част от сектора,“ каза Саския Ричартс, говорител на алианса Good Food Good Farming, който е в основата на протеста.

Понастоящем плащанията по първи стълб са от 70% до 80% от общия бюджет, като средно представляват 40% от приходите на европейските фермери.

Протестиращи: „Директните плащания трябва да бъдат намалени постепенно, като се започне с преразпределение на 50% от средствата към двата стълба по ОСП.“

Демонстрантите недоволстват и срещу липсата в новата ОСП на задължителни насоки за опазване на околната среда. 

„Планираната „подобрена условност“, която свързва директните плащания с изпълнението на определени условия, е толкова широко диверсифицирана, че не допринася за необходимото преструктуриране на селското стопанство,“ убеден е Ричартс.

 

Активистът дава за пример, че се отпускат суми за обновяване на конюшня, без да се проверява дали прилаганите мерки са благоприятни за климата, или не.

Други искания на демонстрантите са свързани с животновъдство, което да е подходящо за видовете и в по-малки стада, да бъдат отпуснати повече средства за защита на обработваемите земи и да се ограничи използването на пестициди.

Свободният подход, който държавите членки може да имат при разпределението на средствата, също буди противоречиви мнения и поставя под съмнение опазването на климата.

Демонстрацията е поредната от серия от протести в цяла Европа срещу настоящия текст на ОСП. И миналата година имаше такива шествия в 19 държави членки, които завършиха с петиция със 114 хил. подписа, връчена на министрите на земеделието на ЕС.

Датата 22 октомври не е избрана случайно, тъй като днес е началото на третата пленарна сесия на новоизбрания парламент на ЕС в Страсбург.

Преговорите за ОСП между Европейския парламент и Съвета все още не са приключили. Все още има разногласия между страните членки относно планираните плащания, свързани със запазване на екосистемите. Според членове на Комисията по земеделие новата ОСП може да бъде отложена с до две години.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.