Любопитен експеримент с прибиране на реколта от слънчоглед в мразовито време ще се проведе за втора поредна година в няколко района на Забайкалието. Тази област е известна с планинския си релеф и се намира в Южен Сибир, Русия. Експериментът се провежда на площи на агропредприятието “Терос ЗК”, пише AgroXXI.

Привидно спокойствие на борсите: Цените тръгнаха надолу

Един от най-големите инвеститори в агропромишления комплекс в региона - компанията “Терос 3К”, започна да прибира слънчогледа. По оперативни данни земеделците ще имат 41 тона семе. Очакваме в близките дни към жътва да преминат и фермерите в Александрово-Заводския район и Приаргунския окръг, заяви местния управител Денис Бочкарев.

Според земеделците в Южен Сибир прибирането на реколтата при минусови температури и първи сняг има своите предимства.

Прибирането на тази маслодайна култура започва с настъпването на студовете. По агротехнологични показатели оптималният срок за жътва на слънчогледа в средния пояс е точно през ноември. С ниските температури изчезва излишната влага и заедно с това настъпва пълна зрялост, която е необходима за преработката на маслото, допълва Бочкарев.

В Забайкалието природните и климатичните условия за производство на слънчоглед са идеални - много слънчеви дни, което е добре, тъй като културата е издръжлива и сухоустойчива.

Слънчогледът е култура с висок марж: има търсене за него както в Русия, така и в чужбина, отбелязват местните.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фючърси за пшеница, рапица и царевица: Какви котировки се очакват?

Млад фермер с 5000 евро и 4 ха земя: Какво ме съветвате да отглеждам?

Вижте кои области с пропаднали площи имат право на държавна помощ