Ясни са областите, от които земеделците ще могат да получат компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те са описани в заповед на зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков.

Темата на седмицата: Как ще се разпределят 66 млн. лв. от третата кризисна мярка?

Държавната помощ ще бъде предоставяна за напълно пропаднали площи (100%). Интензитетът на помощта не надвишава 80% от средните производствени разходи за отглеждане на дадена земеделска култура. Вижте указанията за схемата, публикувани на страницата на ДФЗ.

Измръзване/слана

 

Области: Бургас, Добрич, Ловеч, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен и Шумен;
Култури: рапица, бадеми, кайсии, сливи, орехи, киви, праскови и череши.

Буря, поройни дъждове, ураганен вятър

 

Области: Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София област и Шумен;
Култури: царевица, слънчоглед, оранжерийни краставици и домати, картофи, пъпеши, винени и десертни лозя, лешници, бадеми, киви, череши, смокини, ябълки, люцерна и лозов посадъчен материал.

Наводнение

 

Области: Благоевград, Варна, Враца, Пловдив и Шумен;
Култури: пшеница, царевица, слънчоглед, домати и пипер на открито, главесто зеле, патладжан, оранжерийни домати, пъпеши, лавандула, маслодайна роза, сливи, шипка, люцерна, ливади за косене и постоянно затревени площи.

Градушка

 

Области: Варна, Враца, Плевен, Сливен, София област, Смолян, Шумен и Хасково;
Култури: пшеница, зимен ечемик, царевица, слънчоглед, фасул домати, пипер, главесто зеле, пъпеши, дини, винени лозя, ябълки, бадеми, арония, сливи, череши и ягоди.

Суша (засушаване)

 

Области: Русе, София област и Шумен;
Култури: царевица, рапица, зимен грах, картофи, пипер на открито и главесто зеле.

От агроведомството подчертават, че земеделските производители с напълно пропаднали площи от посочените области и земеделски култури имат право на държавна помощ. Тя ще се изплати по реда и в размер, определени от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 

Нека припомним, че за неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2021 г., 101 земеделски стопани получиха общо 840 хил. лв. компенсации за пропаднали площи. Приемът по схемата продължи от 3 до 20 май, а парите бяха по сметките им на 3 юни 2022 г.

С държавната помощ се компенсират до 80% от производствените разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30%. Когато пострадалите стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.