От 1 ноември 2023 г. до 23 февруари 2024 г. фермери попълват продуктови анкети, съобщават от отдел “Агростатистика” към Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ към Министерството на земеделието и храните.

Видео инструкции: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024?

Статистическите изследвания обхващат производство и добиви от полски култури, от зеленчуци, от плодове, за производство на грозде и вино през 2023 г., както и изследване на броя на селскостопанските животни към 1 ноември 2023 г. и на пчеларството в България през 2023 г. 

Между 1 и 15 ноември данните се въвеждат онлайн самостоятелно от земеделските стопани чрез попълване на електронни статистически въпросници. Имейл могат да очакват земеделските стопани, включени в списъците за анкетиране. След това до 23 февруари 2024 г. данните за останалите земеделски стопанства от съответната извадка се събират чрез експерти и служители от структурите на областните дирекции „Земеделие“. 

Ако се нуждаете от съдействие при попълване на данните или повече информация, може да се свържете с експерт по агростатистика от съответната ОДЗ. Информация за електронните пощи и телефони на експертите от ОДЗ може да получите и от Agrostat.bg. 

От 1 ноември стартира и още едно проучване - „Интегрирана статистика за земеделските стопанства през 2023 г.“. До 3 декември данните ще се въвеждат онлайн самостоятелно от земеделските стопани, включени в списъците за анкетиране, чрез попълване на електронен статистически въпросник. 

За целта на респондентите ще бъдат изпратени електронни съобщения с парола за достъп до всички изследвания, в които участват. В периода между 4 декември 2023 г. и 8 март 2024 г. данните за останалите земеделски стопанства от извадката се събират чрез анкетьори и се контролират от експертите по агростатистика от съответната ОДЗ.

В социалните мрежи фермери вече коментират, че попълването на анкетите им отнема доста време, тъй като Се изисква много информация, включително за земи, продукция, ИСАК и т.н. От ресорното министерство подчертават, че изследванията са в изпълнение на няколко европейски регламента.