От снощи във фейсбук групите циркулират 4 видеоклипа, на които се обяснява в стъпки онлайн чертането в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Оказва се, че те не са дело на създателите на сайта, а на двама производители от Ловешко, които са приели присърце да споделят опита от работата си със системата.

Кампания 2020: ДФЗ отговаря на въпроси на фермери

Агри.БГ потърси повече информация за полезното начинание от Пламен Якимов, на чийто канал в Youtube са качени клиповете. Той е производител от десетина година, но преди да се захване със земеделие е бил интернет доставчик, така че е в час с технологиите.

Откакто на 1 март стартира Кампания 2020 фермерът всеки ден прави опити да се регистрира в СЕУ. Но дори той като човек компютърно грамотен се натъква на трудности.

Решава да се свърже с фирмата, която е създала СЕУ. След няколко разменени имейла, с които оттам го уверяват, че може да чертае, всичко е наред и да чете упътванията, следва комуникация и по телефона. Най-накрая Якимов успява да се регистрира, след което продължава по пътя с чертането.

„Прекарах повече време пред компютъра отколкото при животните. Абсолютно наложително е да има инструкция за работа със СЕУ. Указанията, които са публикувани от ДФЗ, нямат нищо общо с начина на чертане – това, което всъщност ни е необходимо“, коментира производителят.

В своето смело начинание Якимов не е сам. Той разчита на помощта на свой колега, който работи хиляда декара в Ловешко. Той е по-наясно с работата с Cadis – софтуера за чертане, който се ползва и в Общинските служби по земеделие. 

„Засега сме качили 4 клипчета. Моят колега повече разбира от чертането, защото ползва CadiS. Той искаше да ми обяснява, но аз му предложих направо да го запишем, за да бъдем полезни и на другите. Ще направим още клипчета за самото чертане“, обяснява Якимов.

Оказва се, че дори служители от ловешката дирекция по земеделие се обръщат към тях за съдействие. Заедно се учат на новите технологии и комуникацията между тях протича чудесно. Така фермери и държавни служители викат неволята. 

„С тези клипове искаме да сме полезни. За нас те щяха да бъдат златни, ако някой ни ги беше направил. Чакахме, но накрая сами си ги заснехме. Никой не се сети ли, нямат време в държавната администрация ли? Обясняват ми, че трябва да се пускат обществени поръчки за това. Затова с чука и теслата скалъпихме каквото можахме“, разказва Якимов.

Нямаше как да не завършим интересния си разговор с него с въпроса как усеща ситуацията с коронавируса. 

„Засега никак. На мен ми е кеф да съм при животните, които гледам навън. Вече е пролет, цъфнало е навсякъде, много е красиво. С хора изобщо не се срещам“, споделя животновъдът и само след миг се сеща, че му предстои регистрация на животновъдното стопанство и пасището заради промените в Наредба 44.
 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

ДФЗ пусна окончателния слой „Площи, допустими за подпомагане” - Кампания 2019

Срокове на ДФЗ: Какво предстои през март?

Заявления за директните плащания: Кои са новостите?