Недоволните земеделци от Хасковска област блокираха за кратко пътя към ГКПП Капитан Петко Войвода, тази сутрин, 20 юли. На 31 юли изтича срокът, в който те могат да подават заявления в тазгодишната кампания за ползване на земи, но заявяват, че заради „абсурдни изисквания” не могат да го направят.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Едното от тях е за актуалност на удостоверенията за наследници, което се оказа с различен срок в отделните общини на областта и по думите на земеделците се иска за пръв път тази година. Другото ново изискване е за опис на едногодишните договори, който дублира информацията на заявлението по чл. 70 от ППЗСПЗЗ.

Абсолютно всичко, което се съдържа в заявлението, което предоставяме заедно с договорите, сега трябва да го опишем и в този опис, това е двойна работа”, обяснява протестираща пред Нова нюз и заявява, че това не се прави по другите области. 

Даже искат такъв опис и за многогодишните договори, които са вписани в Агенцията по вписванията, в Общинска служба „Земеделие”, имат и печат от службата”, пояснява друга фермерка.

Протестиращите показаха документ, който по думите им е с изискванията на директора на ОДЗ – Хасково Златка Господинова и е издаден по средата на кампанията към всички земеделци по имейл, като е бил два пъти променян. В него е вмъкнат и член за наказателна отговорност дори лишаване от свобода. „Това е пълна глупост, къде в закона пише, че трябва да има такъв опис?”, питат недоволните.

Освен че не могат да си подадат заявлението по чл. 70, фермерите не могат да получат и административен отказ, защото „този опис не е уреден в закона”, подчертават те. Новите изисквания всъщност били въз основа на Заповед на министъра на земеделието от преди 2 години, „но заповедта е подзаконов нормативен акт и не може да отменя действащ закон”, заявяват земеделците. Фермерите са писнали и жалба до агроминистерството и областната земеделска дирекция, но все още нямат отговор.

Протестираща: Очакваме в близките дни да бъдат отменени тези изисквания, защото масово не можем да си подадем заявленията. Ако това не стане, губим правното си основание, тези имоти ще влязат в споразумение и ще станат бели петна. 

Много от колегите предварително са платили за тези договори на собствениците на земеделски земи. Ще настане пълен хаос. Срокът е до 31 юли, никой не подава в момента заявления, защото искат опис на описа. Това е административна услуга, много хора заплащат за нея. Това са излишни средства”, казва друг от представителите на фермерския протест.

Земеделците от Хасковско искат да отпадне излишната бумащина и изисквания, въведена по средата на кампанията и заявяват, че няма да се откажат.