Като цяло цените на рентите тази година се задържат, на някои места се увеличават с малко, а на други дори намаляват, споделят представители на сектор „Зърнопроизводство”. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

След като през последните години бяха отбелязани сериозни ръстове в цените за наем на земеделска земя, както се обобщава и в анализи на експерти, фермерите заявяват, че това не може да продължи до безкрайност.

Последната стопанска година даде масово слаби или незадоволителни резултати от реколтата на фона на повишената себестойност в производството. Земеделци в Добруджа вече обявиха, че „по-ниски ренти ще бъдат изплатени на собствениците на земя”. Според изявлението на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 причините за това са лошите метеорологични условия, трайното засушаване и ниските изкупни цени, които са с около два пъти надолу спрямо предходни години.

След миналогодишния ръст в цените тази година се наблюдава нормализиране на стойностите, съответстващо на реалната ситуация”, обяснява пред Агри.БГ председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.

По думите му рентите в района варират от 40 до 70 лв./дка, като в някои землища стигат дори до 120 лв./дка. Тази година плащанията на декар падат надолу средно с 10 лв. Причините са същите – висока себестойност на производство и ниска печалба.

Последната година имаше ръст от над 70% в цената на рентата в Плевенско, коментира пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на земеделските арендатори Георги Милев. Средната цена на арендата в Плевенско сега е около 60 лв. Няма намаление спрямо миналата година. Няма и увеличение, подчертава браншовият представител и обяснява:

"Повечето ренти се плащат авансово на 100%. Ако имаше 50-процентови авансови плащания, сигурно за следващите 50% щеше да има редукция надолу. Поради едногодишните договори повечето хора си искат парите предварително. Тази практика е останала от конкурентните периоди, в които, за да подпише някой договор за ползване с теб, трябваше да си платиш авансово."

Георги Милев: Мисля, че тази година ще бъде последната, в която се прави такова авансово плащане. Догодина ще е нужно да се пишат анекси към договорите и плащанията да бъдат обвързани с процент от добива. 

Известен ръст в цените на рентата на места все пак има. В Русенско например се наблюдава увеличение с 10 лв./дка. „Миналата година давахме по 70 лева, тази - по 80 лв. В съседните нам райони рентите остават по-ниски – между 50 и 70 лв./дка”, споделя пред Агри.БГ зърнопроизводителката от областта Рилка Игнатова.

Националната статистика, според която през 2022 г. увеличението на средната цена за наем/аренда на един декар в България е 21,2% спрямо 2021 г., ще покаже дали тенденцията се е променила за настоящата година.

Независимо дали сте земевладелец или земеползвател, споделете с Агри.БГ каква е актуалната ситуация при вас, като се включите в анкетата: Какви ренти се изплащат за стопанската 2022/23 година?