Част от земеделския бранш настоява освен наблюдение и ревизия на цените на храните в търговската мрежа, да се проверят и надценките на храните за животни, фуражите, торовете и водата за напояване.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

“Безобразията с цените не са само във веригите, на борсите или в магазините. Безобразията в цените, надценките и свръхпечалбите има и при горивата, газта, торовете, препаратите за растителна защита и водата за поливане.

Спрямо миналата година цената на водата за поливане е скочила с над 300% и с 10 000% от входа до изхода през държавно предприятие, което е подчинено на Министерството на земеделието. По-конкретно от Министерството на околната среда и водите водата влиза в държавното предприятие “Напоителни системи” ЕАД на цена от 2,2 стотинки за кубик. Същата тази вода излиза от държавното дружество на цени до 2,23 лева за кубик”, възмущават се производители пред Агри.БГ.

Фермерите са категорични, че подобни свърхнадценки ще рефлектират върху тях, което пък ще се отрази върху милиони потребители.

Темата за храните и мониторинга на цените в търговската мрежа коментираха министърът на земеделието Явор Гечев и неговият заместник Тодор Джиков по време на участие в медиите. 

"Структурата в българския магазин не прилича много на коя да е друга. Тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха", каза министър Явор Гечев пред bTV. 

Проверки на ведомството само за няколко дни са установили надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

"Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги. За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към Министерския съвет за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90 процента и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден. Констатирано е и използване на масови нелоялни търговски практики. От 470 проверки за седмица - 451 са тежките нарушения", заяви зам.-министър Джиков пред Нова ТВ.

Подготвяме няколко инициативи в тази насока, които ще предложим на Народното събрание още в първия му работен ден, добави още зам.-министърът.

Според него спекулата и нелоялните практики се дължат на сериозен законов дефицит. 

Освен голяма надценка, проверките на ресорното ведомство са констатирали и други нарушение - неточен грамаж на продуктите, както и етикетиране на вносни продукти като българско производство - нещо, за което Агри.БГ пише отдавна.

„Това говори, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък дефицит на закони – за търговия с храни, контрол, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент трябва да се заеме от първия ден със законодателство в тази насока”, заключи Тодор Джиков.

Към момента министерството работи по информационен портал към Министерския съвет, където всяка седмица ще се обявяват цените на основните хранителни продукти на едро. 

Хранителните вериги, по желание, също ще могат също да качват своите цени на дребно. 
Фермерите обаче не са оптимисти.

“Обща система за складовите програми на веригите би дала общ поглед на потока на количествата на едра. Но това е заблуждаващ (до голяма степен не прецизен) метод за следедене на наличности и брак. Добре е да има метод за следене, дори и груб. Има ли го обаче със сигурност, може да се ползва и за други цели”, коментират читатели на Агри.БГ.