Голямо увеличение в цените на водата за поливния сезон предвиждат от "Напоителни системи" ЕАД. Това става ясно от публикувана заповед за цените на водата, научи Агри.БГ.

Производители са алармирали земеделския министър Явор Гечев и очакват провеждането на спешен Консултативен съвет. В противен случай са готови да протестират.

“Въпреки искане за среща преди около месец с изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД за коментар на цените и ценообразуването за сезон 2023, ни информираха, че не се предвижда промяна. Междувременно от публикувана заповед на сайта на дружеството става ясно, че за сезон 2023 има драстично увеличение в цените, най-вече в помпения сегмент за 1-во, 2-ро и 3-то стъпало, където увеличаването на цените е с над 200%”, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Производителят прави разчет и съпоставка в цените на водата за 2022 и 2023 г. От сметките излиза, че средното увеличение в цените на водата за напояване е с повече от 150%. 

“Това увеличение е голям шок за производителите на ягодоплодни . Предполагам така е и за производителите на плодове и зеленчуци, ползващи услугите на "Напоителни системи". Увеличението много сериозно ще наруши баланса на предвидените разходи”, категоричен е Петков.

В момента от бранша внасят писмо за искане на спешен Консултативен съвет.

“Все още не са ни представени технологичните карти, а сега с тези шокови цени на водата за напояване, нещата ескалират още повече. На 15 март е крайният срок за подписване на договори с "Напоителни системи". Имаме организация за протестни действия на 10 март, ако дотогава Министерството на земеделието не направи среща със сектор “Плодове и зеленчуци” и не изясним този проблем с водата”, каза още председателят на БАМ-Я.

“Отчитаме факта, че разходите на електрическата енергия се увеличиха драстично през есенно-зимния сезон на 2022-2023 година, но очакваме те да се нормализират.

В същото време неведнъж алармираме, че ценообразуването на водата за поливни нужди не се извършва прозрачно и по разписана от министерството публична методика. Излиза, че при цена на водата от 0,022 лв. за кубик от Министерството на околната среда и водите до земеделските производители чрез "Напоителни системи" ЕАД същата вода достига с надценка 1000- 2000 дори 3000 и повече процента. Това е изключителен шок.

При най-ниската цена в Европа като природен ресурс, при нашите производители водата достига на най-висока цена”, заключва Божидар Петков.