За пореден случай на вносни зеленчуци, продаващи се като български и то в известни търговски вериги, научи Агри.БГ. Този път измамата е с краставици в супермаркет в град Раднево, засечена от наш читател.

СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ

На изпратения от него снимков материал ясно се вижда етикет, на който пише, че стоката е с български произход, клас едно. Съответно за 4,29 лв./кг потребителите на въпросния магазин мислят, че си купуват български краставици, но не е така. Кашоните със зеленчука са всъщност гръцки.

Така че родният потребител пазарува за празничната си трапеза гръцка краставица, също както преди дни пазаруваше турски домат, но не си дава сметка за това. Оказа се, че водеща марка магазини продава в свой обект на бул."България" в Пловдив домати за 4,99 лв./кг, които са с произход Турция, но са представени за първокласни български розови домати. Новината за това провокира вълна от възмущение и споделяне на горчив опит от нашите читатели.

За една седмица това е вторият сигнал за подобни груби злоупотреби, изпратен до редакцията ни.

Логично възниква въпросът дали Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите, мениджърите на тези известни марки и отговорните институции са се самосезирали и предприели мерки за предотвратяване на такива измами. Не само това, на българския производител и потребител не му стига просто някаква показна акция, иска да разбере как се стига до тук и най-вече да види резултат от действията на властите.