Голяма търговска верига, розови домати, първокласни, произведени в България. Да, ама не – като се погледне етикета на кашона, излиза, че са турски.” С тези думи читател на Агри.БГ описа на какво се е натъкнал преди дни.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Магазинът на веригата се намира в Пловдив. Забелязалият несъответствието клиент споделя, че се натъкнал на него, докато пазарувал след работа за вечеря. Той се запътил към розовите „български” домати.

„Винаги гледам произхода на храната. Избирам българското за моето домакинство и смятам, че това е важно. Бях шокиран, когато под етикета с цената, видях кашоните с розови домати, които бяха обозначени като идващи всъщност от Турция, разказва пловдивчанинът.

Към сигнала си той прилага и снимков материал, на който ясно се вижда щанда с розовите домати, цената над тях и грешната информация, че са български, след като в турски опаковки с подробен етикет. Вижда се, че стоката е пакетирана в Анталия.

„Попитах управителя на магазина защо това е така. Той се смути, извини се и каза, че е останал етикет от предишни домати, позиционирани там. Обеща, че веднага ще бъде поправена грешката. Това също е странно, защото етикетът е със заведен баркод, а хората не спираха да купуват през това време, мислейки си че пазаруват български розов домат за 4,99 лв.”, споделя възмущението си читателят на Агри.БГ.

За съжаление, той бързал и не можел да дочака поправянето на евентуалната грешка. Разбираемо в съзнанието изниква въпросът дали всъщност е грешка и допустима ли е тя, особено за реномирана, голяма търговска верига, която има протоколи за контрол на качеството и прочее.

И друг път сме чували подобни истории за продаваща се като българска продукция, която реално е вносна – например картофи, но официалните проверки все не успяват да регистрират това – сигурно защото „грешките” бързо се поправят. Подобни случаи са меко казано обидни не само за българския потребител, но и за родния производител, който обикновено трудно достига до подобен пазар и успява да изпълни всички изисквания на търговските вериги.

Остава будната съвест на гражданите и да гледаме, доколкото ни е възможно все пак, какво ядем.