За блокирани земеделски площи поради неотпаднали дългогодишни договори за аренда разказват земеделски производители от Пазарджишко. Проблемът обаче не е само в тази област.

КУПЕТЕ БИЛЕТ за Forbes&Agri.bg AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 - Местата се изчерпват бързо 

Въпреки че законодателството е променено от няколко години, заварените обстоятелства продължават да са в сила. Така дългогодишни договори за аренда, сключени с един от наследниците с малък дял от общото, блокират възможността другите собственици да оперират свободно със земята.

Това е една от болните теми, обсъждана на среща на зърнопроизводителите от Пазарджишко. Проблемът е, че например наследствен имот от 20 дка с 5 наследници, един от които има 500 кв. м и е направил аренда преди 10 години за целия имот, остава блокиран за останалите съсобственици.  Макар те да направят и съдебна делба, арендата остава като тежест на имота.

„Аз имам 70% от един имот, в който друг съсобственик с 5 дка е направил аренда за 30 години преди време и сега не мога да си използвам площите. При такъв случай, ако някой от съсобствениците иска да си обработва земята, арендата го блокира и той не може. Има при нас такава фирма, която е купила от редица съсобственици чрез дарение по 100 – 200 квадрата от имот и е блокирала целите имоти, разказва пред Агри.БГ Иван Кабуров – един от потърпевшите в областта.

В настоящото законодателство наемните договори трябва да се преподписват, но при дългосрочните арендни договори това не се изисква. В момента, ако се подписва аренден договор, той задължително трябва да е с поне 51% от собствеността, но какво става със заварените договори, направени преди години? 

„В тези случаи някой с много малък дял, подписал като наследник договор за аренда със себе си или друг, е в позицията да може да блокира целия имот, да принуди другите наследници да му го продадат, тъй като те не могат да правят нищо друго. Така се взимат земи, свалят се ренти…, обяснява земеделецът.

Иван Кабуров: Такива аренди, които са подписани преди време с по-малко от 50% от собствеността, трябва да отпаднат или да се преподпишат вече при новите изисквания, за да бъдат актуални.

Кирил Стойчев, който години наред чака да изтече един такъв договор, споделя същата позиция. Той има над 20 дка, а друг наследник с 1 декар е направил аренда за няколко години и така той не може да си използва земята. Стоимен Папазов от Черногорово пък трудно и с много разходи е успял да развали един такъв договор за аренда. Всички те настояват за законодателни реформи по проблема.

Ако министерството търси подобни примери, можем да им покажем такива договори и как реално се блокират земи”, заявява на финал Иван Кабуров.