Производители на плодове от Сливен сигнализират за заблуждаване на потребителите за истинското качество на сините сливи, които се продават в една от големите вериги хипермаркети у нас. 

Според Апостол Евтимов – представител на Българската камара „Плодове и зеленчуци“ област Сливен, клиентите са подведени, че купуват стока първо качество, а това съвсем не е така - плодовете в касетките на щанда са далеч от вида и размера на сливите от висок клас. 


Апостол Евтимов и колегите му, освен потребители, са и производители, те са напълно наясно с изискванията, на които трябва да отговаря синя слива първо качество. 

За да са сигурни в твърденията си, закупуват въпросните плодове и правят съпоставка с тези, които самите те са произвели в градините си край Сливен. Оказва, че нито една от 9-те сливи не е с нужните размери за обявеното на етикета в хипермаркета качество.


„Посетихме търговски обект на големите хипермаркети и видяхме, че се продават сини сливи първо качество с цена 1,99 лв./кг като на промоция се търгуват за 0,99 лв./кг. 

Премерихме ги, половината от количеството, което купихме ние е с размер 28 мм., другите с размер 27 мм., едната е брак. Това е извън всякакъв стандарт. Пише се едно, а се продава друго. 

Стандартът за първокачествена синя слива е 35 мм. Това качество няма да го вземат нито за компот, нито за мус, евентуално за ракия може и да го приемат някъде“, разказва Апостол Евтимов. 


Няколко часа по-късно, когато представят резултата от наблюдението си на страницата на въпросния хипермаркет в социалните мрежи и на служител в магазина, предлаганата уж първокачествена продукция, бива намалена на 0,29 лв./кг, а след това и напълно прибрана от щанда.

Същата е и сутиацията във Велико Търново - показа справка на Агри.БГ. Въпросните плодове се търгуват на 0,99 лв./кг, а на описанието ясно е посочено, че това са клас I сливи. Отново плодовете са дребни и със сигурност не са 35 мм.

Фермерът се възмущава и от цените, които веригите предлагат, за да купят продукцията им. 

Овощарите поясняват, че ако един производител, който е пръскал градината по технологична карта и правил всичките агротехнически мероприятия, той не може да се включи в ниската изкупна цена. 

„Обаче човек, който не е поливал, не е рязал, не е пръскал и предлага сливи по-малки от джанка, той няма разходи, за да я произведе. Тогава той е на печалба като я закара на хипермаркета и като му излезе на себестойност 0,50 лв./кг. Не можем да бъдем конкурентоспособни. 

Ние се стараем да произведем необходимото качество, за да постигнем стандарти и да отговорим на очакванията на потребителите, а се получава една заблуда на потребителя, на производителя, на цялото общество и неконкурентоспособност“, посочва друг производител, част от камарата в Сливен.


Фермерът обяснява, че сливите първо и екстра качество от производител трябва да се продават на 0,75-0,80 лв./кг без ДДС, за да могат стопаните да не са на загуба.

Тазгодишната реколта от сливи и в Сливенско беше зле, тъй като в региона имаше много пропаднали площи след измръзването в края на месец март. Миналата година добивът от декар е бил 1,5-2 тона/дка, а тази година е едва 500-600  кг./дка.