След избухването на пандемията от COVID-19 обяснимо светът е по-фокусиран в информацията за заразата, убила много хора навсякъде по света. 

Откъде идва разминаването в броя на случаите с АЧС?

„Следя тази информация, защото вече попадам в уязвимата група, но се интересувам много и от това как върви разработването на ваксина срещу АЧС. Ваксината и срещу тази болест е важна за мен и моя бизнес, който образно казана поредна година е замразен“, обяснява Веселин Петров.

Още през 2019 година заради АЧС в района се наложило той да умъртви всичките свине, които отглеждал. От тогава до днес той непрекъснато се надява, че учените ще успеят да намерят ваксина.

„Чета всеки ден, но от март, откакто в Европа избухна пандемията с човешката болест, не намирам нищо ново за ваксина срещу АЧС. Разработваха я в много държави къде ли не по света, но засега няма нищо конкретно като резултат.

Да не говорим, че от това, което чета като мнения на експерти се оказва, че дори след като бъде окончателно одобрена, резултатът от нея ще е факт едва след няколко години. Затова искрено се надявам поне една ефективна и вече официално одобрена ваксина срещу АЧС да ми е „подаръкът“ от новата 2021 година“, обяснява още Веселин.

Засега фермерът се въздържа да стартира нов свиневъден обект, въпреки възможността да го направи, спазвайки утвърдените вече мерки за биосигурност, защото все още, макар и на единични места в страната се регистрират случай на болестта при дивите прасета.

„Ако стартирам и се наложи пак да повторя това, което ми се случи в началото на август 2019 година да избия прасетата, това просто няма да мога да го издържа нито физически, нито психически“, разказва той за страховете си.

По думите му справянето със заразата при дивите прасета, които все още носят зараза е твърде дълъг и продължителен процес, който стопанинът е убеден, че ще отнеме години дори след като за домашните бъде приложена ваксина.