Фермер от Белгия промени границата между Франция и Белгия, като премести камък, съобщиха БиБиСи. По-интересна е самата предистория.

Четирикратен шампион във Формула 1 направи първи стъпки в земеделието

Началото е поставено преди два века, когато е договорена границата между двете държави. Тя се простира на 620 км и е обозначена от стотици каменни стълбчета. Преди няколко месеца обаче местен жител открива, че едно от тях е преместено с 2,29 метра навътре на френска територия. Така Белгия се оказва с една идея по-голяма.

Една от хипотезите е, че 200-годишният камък е препречвал пътя на трактор и фермерът е бил принуден да го премести. В интервю за Нова ТВ обаче кметът на белгийската комуна Еркелин отбелязва, че собственикът на парцела е бивш ветеринарен лекар, а самият камък се намира в гора.

снимка БиБиСи

Каквато и да е истината обаче, този случай не остава незабелязан от световните медии. За него се разчува бързо и вместо да бъде разрешен тихо и кротко, вече са намесени управленията на двете страни и преместването ще отнеме месеци и купища документи.

Хубавото е, че селата от двете страни на границата приемат случващото се с усмивка и ги тревожи не толкова промяната в каменната маркировка, колкото пандемичната ситуация, която поставя истинската, макар и невидима граница между двете държави.