Индийците практикуват нестандартна терапия, за да повишат имунитета си срещу коронавируса. Тя обаче включва мазане с кравешка тор, прегръщане на животни и измиване с мляко, съобщава Reuters.

Създадоха най-бялата боя: Как това ще помогне на земеделието?

В щата Гуджарат в Западна Индия вярващи посещават веднъж седмично кравеферми, за да покрият телата си с „лечебната“ кафява консистенция с надеждата, че тя ще укрепне организма им или ще им помогне да се възстановят от COVID-19.

В индуизма кравата е свещен символ на живота и земята и от векове индусите използват кравешки тор за почистване на домовете си и за молитвени ритуали. Оформена на пити и изсушена, тя се използва за отопление, а намазана върху къщите предпазва от насекоми.

Докато участниците чакат сместа от тор и урина по телата им да изсъхне, те прегръщат или почитат кравите в стопанството и практикуват йога, за да повишат нивата на енергия. След това се измиват с мляко.

Разбира се, мненията за ефикасността на тази практика има своите опоненти. Лекари и учени многократно са предупреждавали да не се практикуват алтернативни методи за лечение на COVID-19, тъй като те могат да доведат до фалшиво чувство за сигурност и да усложнят здравословните проблеми.

Освен това има реален риск от пренасяне на зоонози, както и разпространение на коронавируса заради струпването на хора. От фермите обаче уверяват, че ограничават броя на участниците. Колкото и да са противоречиви мненията, тази практика със сигурност ще продължи, защото индийците са силно вярващи, но едва ли помага срещу точно този бич на нашето време.