В продължение на много години фъстъците са оставени сами да се носят по течението. Подкрепата за тях като бобови култури е минимална, а вносът главно от Китай и Аржентина е задушаващ.

Колко струва един въглероден сертификат и как печелят фермерите?

Фъстъците са поредната култура, която е претърпяла крах във времето. През 1990 г. сме имали 200 000 дка, като 65% от насажденията в ЕС и 85% от добивите са идвали от България и основно от региона на Садово. За миналата година площите са стопени на едва 7000 дка, сочат данни на Министерството на земеделието.

И докато у нас производството се крепи на шепа производители, то чужденците отварят широко врати именно за български сортове. Само в Италия със сорта „Лотос“ са засети 3000 дка. Той се тества и в Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Гърция. Бизнесът там вижда добра ниша за развитие, тъй като Европа масово внася и има слабо собствено производство.

Освен това фъстъците като азотфиксираща култура са идеални за изпълнение на целите на Зелената сделка. Те подобряват структурата на почвата, повишават органичното съдържание, правят я по-аерирана. 

„Две трети от азота, който акумулира фъстъкът, остава в почвата, което е един много голям плюс при сеитбата на следващите култури. Друго предимство е, че производството е напълно механизирано и може да се прави в голям мащаб“, обяснява за Агри.БГ агробизнесменът Светлозар Драгушев.

За да защитават своите интереси, производителите у нас са се обединили в Сдружение на фъстъкопроизводителите – Садово, но и до ден днешен им е трудно да се борят с вноса от трети страни.

„Но нашите фъстъци са хубави, добивът е прекрасен и се надявам отново да успеем да наложим садовския фъстък както на трапезата на българина, така и на полята български“, оптимист е Драгушев.

Повод за добри надежди дава и фактът, че италианско фъстъчено масло, произведено от български сорт фъстъци, се опитва да пробие на американския пазар. И то при положение че САЩ е родината на фъстъченото масло. По-радващо би било на етикета на крайния продукт да пише Made in Bulgaria, но и това може да стане някой ден, кой знае...