Данните на Евростат за 2022 г. показват, че индексът на производителността на труда в селското стопанство в ЕС се е увеличил на годишна база с 13%, след лек ръст през 2021 г. Покачването на индекса отразява ръста на реалната стойност на дохода.

Над 1 млрд. лв. годишно са инвестициите в селското стопанство

За момента експертите разглеждат с известна предпазливост данните. Причината - за съставянето им е използвана непълна информация и се основава на моделиране, което може все още да не отразява напълно извънредните пазарни развития през изминалата година.

През май 2023 г. се очакват вторите оценки. Те ще включват по-подробна и по-точна актуална пазарна информация.

2022 г. беше белязана от изключителен инфлационен натиск. Той произтече основно от допълнителни проблеми с веригата за доставки, тъй като COVID пандемията продължи и от широкомащабната военна инвазия в Украйна от Русия, която наруши енергийните доставки, наличието на редица селскостопански суровини (особено торове) и търговията с някои селскостопански стоки. Тези фактори се отразиха върху развитието на производителността на труда в селското стопанство във всяка от държавите членки през 2022 г. Като резултат имаше още по-широко разпределение на темповете на промяна.

Най-рязък темп на нарастване на прогнозната производителност на труда в селското стопанство през 2022 г. е регистриран в Германия (+66,8 %), където средното покачване на цената на произведените продукти (+29,5 %) изпреварва това на вложените (+14,0 %).

евростат

Рязък ръст има и в Естония (+32,8 %), Дания (+29,8 %) и Люксембург (+29,6 %).

Обратно, имаше особено рязък спад в прогнозната производителност на труда в селското стопанство в Румъния (-21,2 %), Словакия (-15,4 %), Португалия (-11,8 %) и Малта (-11,2 %).

Увеличението на производителността на труда в селското стопанство в ЕС се дължи на рязко покачване (+16,2 %) на брутната добавена стойност, което включва рязкото увеличение както на средната цена на продукцията, така и на междинното потребление и спадове в обемите както на селскостопанската продукция, така и на междинното потребление.

От Евростат отчитат и програмите за подпомагане, създадени за компенсиране на земеделските стопани за високите цени на суровини, като торове и енергия, които са довели до увеличение на субсидиите с 3 %.

Производителността на труда в селското стопанство в ЕС е с 43,6% по-висока през 2022 г., отколкото през 2015 г.

 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

България бие останалите страни членки по ръст в стойността на агропродукцията

Прасетата и говедата в ЕС намаляват

Хлябът е по-скъп от всякога - къде е България в класацията?