До края на XXI в. броят на фермите в световен мащаб ще намалее наполовина, тъй като размерът на средните вече съществуващи стопанства ще се удвои. Това сочи ново изследване на Университета на Колорадо в Боулдър, публикувано в списанието Nature Sustainability. То е първото, което проследява броя и размера на фермите от 60-те години на миналия век с прогноза до 2100 г.

Експерт: Инвестицията в модерни сгради за животните не е лукс, а необходимост

За Зия Мехраби, асистент професор по екологични изследвания в университета, вече сме свидетели на повратна точка от широко разпространено създаване на ферми към широко разпространена консолидация на глобално ниво и това е бъдещата траектория, по която човечеството се движи в момента.

„Размерът на фермата и броят на фермите, които съществуват, са свързани с ключови екологични и социални резултати”, отбелязва ученият.

За да оцени глобалното състояние на селското стопанство, Мехраби използва данни от Организацията на ООН за прехрана и земеделие относно селскостопанската площ, БВП на глава от населението и размера на селското население на повече от 180 страни. Така успява за да реконструира първо развитието на броя на фермите в периода 1969-2013 г. и след това прави прогноза до 2100 г. Тя гласи, че броят на фермите по света ще намалее от 616 милиона през 2020 г. до 272 милиона през 2100 г. Основната причина за това ще бъде миграцията на хората към градските райони, която оставя все по-малко хора в селските райони, които да обработват земята.

Жънем това, което сеем

От десетилетия броят на фермите в САЩ и Западне Европа намалява, но се увеличава размерът им.
Най-новите данни от Департа по земеделие на САЩ (USDA) показват, че през 2022 г. е имало 200 000 по-малко ферми, отколкото през 2007 г. Анализът на Мехраби установи, че повратна точка от създаването на ферми към широкоразпространената консолидация ще започне да настъпва още през 2050 г. в общности в Азия, Близкия изток, Северна Африка, Океания, Латинска Америка и Карибите. Африка на юг от Сахара ще следва същия курс по-късно през века.

Анализът показва още, че дори ако общият размер на земеделската земя не се промени в целия свят през следващите години, по-малко хора ще притежават и обработват наличната земя. Тенденцията може да застраши биоразнообразието във време, когато опазването на биоразнообразието е на първо място.

„По-големите ферми обикновено имат по-малко биоразнообразие и повече монокултури“, казва Мехраби.

Предишни негови изследвания показват, че най-малките ферми в света съставляват само 25% от земеделската земя в света, но събират една трета от храната, която е необходима за изхранване на населението. Освен това по-малко ферми означава по-малко фермери, които могат да носят със себе си ценни местни знания, датиращи от векове. Тъй като фермите се консолидират, това знание се заменя с нови технологии и механизация.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Упадъкът на семейните ферми - общата черта на САЩ и Европа

Внимание: Корабът с овцевъдството потъва

Христо Ушев: Малкият производител като сметне колко пари му трябват за документи и му идва да се откаже