Европейската комисия (ЕК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на селското стопанство и развитието на селските райони в периода 2014-2020 г. Меморандумът беше подписан от Европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош и заместник-председателя на ЕИБ Вилхелм Молтерер. Акцент ще бъде развитието на селски туризъм.

Първи по рода си в областта на селското стопанство, този Меморандум проправя пътя за общи инициативи и от двете институции, така че да се стимулира развитието на селските райони и да се насърчи използването на финансови инструменти, подкрепяни от фондовете за развитие на селските райони, посочват от Европейската комисия.

Комисар Чолош заяви: "Този Меморандум за разбирателство ще донесе на сектора на хранително-вкусовата промишленост по-голяма близост до финансовите инструменти, необходими за повишаване на конкурентоспособността и иновациите за подкрепа на къси вериги на доставки, както и за малки стопански структури и за младите фермери.“

Вицепрезидент Молтерер каза: "ЕИБ е с дългогодишен опит в селското стопанство, развитието на селските райони и финансирането на сигурността на храните. Дългосрочните условия за кредитиране могат да насърчат предприемачите в тези сектори да прилагат бизнес идеи, които е трудно да се финансират от текущите краткосрочни парични потоци."

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!