През последните години общото количество произведени храни и напитки, пуснати на пазара в световен мащаб, които са с био произход, се е увеличило с 6-10%, сочат данните на анализаторска компания Mintel, пише foodinstitute.com. 

Следят биологичното земеделие у нас и с електронен регистър

Лидерите в тази класация са Франция, Германия и Испания. 

Най-силен интерес да купуват биопродукция – независимо дали става дума за храна, или напитки, имат младите хора във Франция, Германия, Италия, Испания и Полша. 

В Северна Америка се наблюдава значителен ръст на пазара на биопродукция. Ако през 2009 г. той е бил 9%, то през 2019 г. този показател е вече 15%. 

Лек ръст на биопродукция експертите отчитат в страните от Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Африка и Близкия Изток.  

Същевременно у нас на 4 септември тръгна регистърът на биологично земеделие. Системата за контрол е призвана да гарантира доверие по веригата „производител - потребител“, като заинтересованите лица могат да създадат свой профил. 

Една от целите на новия регистър е да премахне практиката производители да се регистрират като био, само за да получават субсидии и да източват пари.

От новия регистър се очаква да представя по-пълна информация за биопроизводството, да няма дублиране на информация с втората база данни в ДФЗ и да осигури достъп на обикновените граждани.