Световното производство на царевица през тази година крие редица неизвестни. Много е вероятно зърнопроизводителите в САЩ да увеличат площите с тази култура от 36,3 млн. хектара през миналата година на 37,9 млн. хектара през тази пролет, смятат анализатори.

Експерт: Тежки години очакват земеделските стопани

Независимо от това експертите са предпазливи в своите прогнози. Причината е, че основният купувач на царевица в света е Китай, а през последните седмици страната изпадна в търговска блокада заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Прави впечатление обаче, че покупките на царевица специално от Украйна за китайския пазар през последните дни вървят с пълна пара, а доставките, изглежда, минават безпроблемно.

Какви други механизми движат пазара на царевица? Някои отговори идват от Бразилия.

Последната зърнена прогноза на страната за производството на царевица през маркетинговата 2019/2020 г. е за 101 млн. тона, което съответства на обемите, постигани през сезон 2018/2019. Оттам са повишили оценката си за износа през 2018/2019, достигайки рекордните 42,5 млн. тона, докато за сезон 2019/2020 износът се очаква да бъде на ниво 34 млн. тона. Спадът се дължи на силното вътрешно търсене. 

Bloomberg: Как фермерите да се справят, независимо от климата и световната икономика?

Производство на царевица 

Прогнозата за производството на царевица през маркетинговата 2019/2020 е за 101 млн. тона. Наедно със завръщането към обемите от сезон 2018/2019, местните експерти очакват засетите площи да се увеличат до 18,1 млн. ха (с 3,4% повече спрямо година по-рано). Ръстът се дължи на силното търсене на вътрешния пазар от страна на птицевъдния и животновъдния сектор, както и поради нарастващите потребности на бизнеса с етанол. 

Бразилските производители на царевица имат още един стимул да увеличават обработваемите площи. Цената на царевицата продължава да расте след рекордния износ през 2019 г. 

Бразилската национална земеделска статистическа служба (CONAB) е изчислила, че площите с царевица през новия сезон ще са с 4,5 млн. ха повече, сравнено със сезон 2018/2019.Очакванията са през новия сезон производството да достигне 26,6 млн. метрични тона. 

Надежди на земеделския сектор в Бразилия дава и сафрината, т.нар втора реколта царевица. Тя се сее на местата, където преди това е била прибрана соята. Реколтата от сафрина възлиза грубо на ¾ от общото производство на царевица в Бразилия.

Тъй като в последно време площите със соя се разшириха в щати като Мато Гросо и Парана, така и площите със сафрина растат. В тези райони на Бразилия климатът благоприятства прибирането на две реколти. 

Това, което може да „препъне“ реколтата от сафрина, е темпото, с което се прибира реколтата от соя. Към края на януари тази година соята в страната е прибрана едва на 5%. Фермерите бързат да използват оптималния прозорец, за да подсигурят реколтата сафрина. Най-ранният прозорец е през третата седмица на февруари. За Мато Гросо и Гояс идеалното време приключва в края на този месец. 

Търговия с царевица 

Бразилската зърнена служба повиши оценката си за износа през маркетинговата 2018/2019 година до рекордните 42,5 млн. метрични тона, което е с 5,5 млн. метрични тона по-висок показател спрямо предходната прогноза и със 75% по-висок от износа година по-рано. Ръстът е постигнат вследствие е извънредно активната търговия в края на 2019 г. 

Прогнозата за сезон 2019/2020 остава непроменена – 34 млн. тона. Тя се базира на силното търсене на вътрешния пазар, дължащо се на разрастващите се сектори птицевъдство и животновъдство, както и на ръста в производството на етанол. 

Изобилието от царевица сафрина в комбинация с отслабения бразилски реал и климатичните проблеми за реколтата в САЩ направиха бразилската царевица изключително конкурентна на международния пазар през сезон 2018/2019.

Тъй като реалът загуби стойността си спрямо долара, бразилските производители имат желанието да продават запасите си от царевица по-евтино на международния пазар. За изненада, цените на царевицата на пазара останаха високи през цялата 2019 г. в отличие от колапса, който бе регистриран след последната рекордна реколта (сезон 2016/2017). 

За маркетинговата 2019/2020 г. Бразилската асоциация на производителите на царевица (ABRAMILHO) е изчислила, че 70% от реколтата сафрина вече е продадена. За сравнение, през минали години на този етап от сезона са били продадени едва 40-50%. 

Потребление на царевица 

Очакванията за сезон 2019/2020 е потреблението на царевицата на вътрешния пазар да бъде на ниво 68 млн. метрични тона – с 2% по-високо спрямо година по-рано. Оценката се основава на комбинация от фактори, включително скоростното разрастване на бразилските сектори птицевъдство и свиневъдство, както и ръста на производството на етанол от царевица. 

Времето в ЕС и Южна Америка предвещава добра реколта

Царевицата представлява 60% от фуража на стопанствата за птици и свине в Бразилия. Календарната 2019 година показа сериозно увеличаване на износа на птиче и свинско месо основно към Китай, където секторът е „покосен“ от Африканската чума по свинете (АЧС). 

През 2020 г. производството на птиче и свинско месо ще продължи да расте, което ще доведе и до ръст на потреблението на царевица. Според оценки на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) производството на пилешко месо в Бразилия ще се увеличи грубо с 2% през тази година, а производството на свинско месо – с 4,5%. 

Източници: USDA, Foreign Agricultural Service, Global Agricultural Information Network