Европейският съюз обмисля да даде на Украйна до 1 милиард евро за закупуване на зърно от фермерите. За това съобщи Дмитро Соломчук, народен представител във Върховната украинска рада, член на комисията по аграрна и поземлена политика по време на брифинг в Медийния център Укринформ.


„Очакваме решението на Европейския съюз да отпусне доста голяма сума пари за обратно изкупуване на част от украинското зърно от украинските фермери, за да имат средства за сеитба и плащания за консумативи. Говори се за 1 милиард евро, да видим какво решение ще вземат. Но е много важно държавата да изкупи реколтата с европейски средства“, каза той.

Соломчук отбеляза, че такава подкрепа ще позволи на украинските фермери да получат средства за по-нататъшна работа.

Украинските власти настояват, че ако Европейската комисия продължи забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, воюващата страна може да обмисли огледални мерки. В същото време някои от инициаторите на тази забрана, по-специално Полша и Унгария, декларират, че ще продължат да ограничават вноса на украински селскостопански продукти, дори ако Европейската комисия реши да го отмени.

Българските депутати гласуваха в четвъртък забраната за внос на украинско зърно в България да отпадне, което на практика означава, че от събота у нас ще продължи да се прави безмитен внос на украински земеделски стоки, които вече наводниха пазара ни.