Нараства рискът от ерозия на почвите в община Добричка. Интензивното земеделие и употребата на високи дози минерални торове са заплаха за замърсяване на чернозема, а монокултурното отглеждане на енергийни растения води до загуба на хранителни елементи и изтощаване на почвата.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Сериозна е опасността през последните години от засушаване, а в същото време общинското ръководство няма собствени средства за инвестиции и възстановяване на поливната инфраструктура. На територията на общината съществуват 15 микроязовира, които са възможност за сондажно водоснабдяване и напояване, макар и при лошо състояние на напоителните системи.

Всички тези проблеми са посочени в изготвената от община Добричка Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите за периода 2021 – 2028 г. До 22 февруари общинското ръководство събира становища и мнения по нея. Документът е неразделна част от Общинската програма за опазване на околната среда.

Рискът от ерозия на почвите в община Добричка е нараснал сериозно за една година. В Програмата е посочен анализ на Института по почвознание „Никола Пушкаров“ и са изнесени данни за 2018 и 2019 г. От близо 1 млн.300 хил.дка площ през 2018 г. на висок и много висок риск от ерозия са изложени 1,5 % от земите. През следващата година учените установяват, че този процент нараства до близо 15 %. Така на практика за една година относителният дял на почвите в рисковата група се е увеличил 10 пъти. 

В Програмата за опазване на чернозема е посочено още, че почвите на територията на община Добричка са високопродуктивни с преобладаваща трета категория. За вредното въздействие на ветровата и водната ерозия е допринесло изсичането на горските площи и екстензивното растениевъдство. 

Ерозията е поставена на първо място като заплаха за почвата в цитирания Доклад за състоянието на световните почвени ресурси, публикуван на 5 декември 2015 г. В него са посочени 10 опасности за земеделските земи – ерозия, намаляване на органичното вещество, вкисляване, засоляване, уплътняване, повърхностно преовлажняване, замърсяване, загуба на биоразнообразието и застрояване. 

Предстои Програмата за опазване на почвите да бъде одобрена от РИОСВ и да се гласува на сесия на Общинския съвет.