Независимо от наблюдавания застой за поредна седмица експортът на пшеница и ечемик изпреварва миналогодишния, отчитат от Министерстовот на земеделието (МЗм). 

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Според последния оперативен анализ на ведомството общият износ на двете култури през Пристанище Варна1 от началото на текущия пазарен сезон до края на февруари 2022 г. изпреварва миналогодишния съответно с 57,7% и 67,5%. Все още през порта не са преминавали товари с рапица и слънчоглед от новата реколта.

До момента не е осъществен експорт на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед от реколта `2021 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1. 

От началото на съответните пазарни години до 27 февруари 2022 г. не е реализиран импорт на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

През пристанище Варна са доставени 3,9 хил. тона царевица, се съобщава още в бюлетина на министерството. Експортът на културата през порта запазва нивата си на ръст от 55,5% на годишна база.