Китайският пазар е вторият по големина пазар за птиче месо в света, но това не означава, че на доставчиците им е лесно да стъпят на него.

Птицевъдство: Силна конкуренция от украинско птиче месо

Това е мнението на директора на стратегическия отдел в Националната палата на производителите на птици на Полша (KPDiP) Мариуш Шимислик, пише euromeatnews.com.

Колебанията в обемите на внос на птици правят Китайската народна република (КНР) непредсказуем пазар в краткосрочна и средносрочна перспектива. 

Новата политика на Китай, която е достатъчно открита за доставчиците, означава, че конкуренцията на китайския пазар ще бъде много висока, допълва Шимислик.

Тази година вносът на птици в Китай може да достигне 575 хил. тона, поради ситуацията с Африканската чума по свинете в страната.

Трябва да се отчете, че китайският птицевъден сектор през последните няколко години бързо се възстанови от огнищата на птичи грип. Очаква се ръст на сектора и през следващите години.

Прогнозите за тази година са, че китайският внос, в сравнение с 2000 г., може леко да намалее (-13 хил. тона). Това е още едно доказателство, че Китай е доста капризен пазар, добавя Шимислик.