Африканската чума по свинете (АЧС) променя световната търговия с месо. Доклад на Rabobank изтъква, че Азия с всички сили се опитва да смекчи влиянието на болестта върху поголовието от свине и производството на свинско месо, пише MeatInfo.

Протест: Да отпадне забраната за лов на глигани в районите с чума

Джъстин Шерърд, глобален стратег от Animal Protein, RaboResearch Food & Agribusiness, в своя нов доклад „Африканската чума по свинете: глобално обновление“ пише, че възстановяването за страните, пострадали от АЧС в най-голяма степен, ще отнеме не по-малко от 5 години.

Новите случаи на вируса в Европа показват, че борбата с тази болест е сложна задача в повечето държави. Ситуацията и в Китай не се подобрява.

Rabobank очаква производствените загуби в азиатската страна през 2019 г. да възлизат на 25%, а във Виетнам – от 15 до 20%. Прогнозира се гибел на 50% от стадото.

Намаляването на производството на свинско месо е било по-бавно поради ликвидацията на стадото през първата половина на годината.

Мащабите на спада, очакван в Китай през тази година обаче ще бъдат безпрецедентни и ще доведат до още по-слабо производство на свинско месо през 2020 г., коментира Шерърд.

Този август, въпреки дефицита на доставки на свинско месо, цените на живите свине и свинското месо не са достигнали пика в Китай.

От доклада става ясно, че за да се запълни дефицитът на предлагане, производството на други животински протеини, такива като птици, яйца, морски дарове и говеждо, рязко се е увеличило.

Освен това Китай е увеличил вноса на животински протеин. Въпреки търговската война между САЩ и Китай, износът на месо от САЩ към азиатската страна демонстрира високи обеми, независимо от високите тарифи, отбелязва Шерърд и напомня, че Европейският съюз е водещ износител на свинско месо в Китай.

Износът на говеждо месо в Китай се е увеличил с над 50% през първата половина на 2019 г. При птицевъдството Бразилия доминира в експортните доставки на китайския пазар, докато ЕС и Тайланд увеличават износа на птиче месо. Русия също е започнала да доставя птиче месо в Китай.