Конкуренцията на европейския пазар на птиче месо - включително и в България, ще се засили, след като днес влезе в сила допълнително споразумение между ЕС и Украйна за увеличаване на квотите за безмитен внос на украинско птиче месо.

Пилешко от Украйна намери вратичка към пазара ни

Досегашната квота от 50 хил. тона годишно се вдига на 68 400 тона, съобщи БНР, като се позова на публикация в Официалния вестник на Европейския съюз. Увеличението е с близо 37%.

Квотата е уредена през 2016 г. със споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС. Същата година страната е доставила на европейския пазар по-малко от 50 хил. тона пилешко месо, отбеляза през юни „Дойче веле“.

Само за две години обаче обемът на вноса се увеличава до 123 хил. тона. Това кара ЕС да премине към договарянето на квоти.

Междувременно украински олигарх разработи бизнес модел, при който част от продукцията се изнасяше за минимална допълнителна преработка в страни членки на Общността, а след това се етикетираше като произведена в ЕС.

Миналия месец Световната банка подкрепи инвестициите в земеделие в Украйна, като подписа споразумение за финансиране на стойност 200 млн. долара. Кредитът е свързан с иновации при обработването на земеделски земи.