Подготвяме промените в Стратегическия план до септември 2023. Именно това е крайният срок, зададен на Министерството на земеделието, в който ведомството трябва да представи пред Народното събрание проект за преразпределение на средствата, предвидени за интервенции в Стратегическия ни план.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Идеята остава една и съща - да се постигане по-справедливо разпределение на директните плащания в полза на производствените площи, екосхемите, секторните интервенции, иновациите с цел подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, производството на български плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед.

Проектът, който земеделското министерство трябва да изготви, е въз основа на единодушно приетото решение от Комисията по земеделието и храните още в края на декември 2022 г. за промяна в Стратегическия план.

“В продължение на една година се опитахме да мотивираме служебния кабинет да направи определени промени в Стратегическия план. Нищо от това не произведе ефект. Ние все пак сме парламентарна република. Служебният министър и неговия екип изобщо не отразиха решенията на парламентарната комисия”, коментира Десислава Танева от трибуната на 49-то Народно събрание.

Пред народните представители министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обясни, че на 5 юни 2023 г. се проведе първото заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план. 

„На заседанието започна обсъждане на постъпилите предложение на браншови организации, както и заинтересовани страни и решението на Комисията по земеделието, храните и горите на 48-то Народно събрание за приемане на предложение за промени в Стратегическия план”, обясни Вътев. 

Той конкретизира, че предстоят няколко конкретни стъпки при изменението на Стратегическия план на България.

„Първо, ще бъде актуализиран SWOT-анализът за състоянието на земеделието и селските райони и ще бъде изготвен анализ на заявените за подпомагане интервенции по Стратегическия план. 

Второ, взимайки предвид постъпилите становища и предложения на Комисията по земеделието, храните и горите, ще бъдат изготвени актуализирани методики за размера на подпомагането. 

Трето, с цел по-добър контрол управление на финансирането чрез субсидии на база площ, превенция и по-добро управление при оценка на селскостопанските дейности и практики, ще въведем автоматизация на процесите и доразвиване на Системата за мониторинг на площ, както и системи за допълнителна идентификация и проследимост на животните. 

Четвърто, след актуализация на анализите и методиките ще бъде изготвено предложение на Управляващия орган за изменение на Стратегическия план, в съответствие с изискванията на чл. 124 от Регламента за Стратегическите планове по ОСП. Като направените промени ще бъдат обсъждани в рамките на заседанията на Комитета по наблюдение“, заключи Кирил Вътев.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg