Европейската комисия (ЕК) допълнително мобилизира инструментите, с които разполага, с цел предоставяне на помощ на земеделските райони, засегнати от последните земетресения в Италия. Предвидено е гъвкавост при прилагането на някои мерки с незабавен финансов ефект, съобщиха от ЕК.
 
„В съответствие с това, което бе обещано от президента Юнкер, всички тези мерки, които ще влязат сила, са насочени към осигуряване на помощ за площите, които бяха опустошени от земетресенията. Разбира се тези мерки сами по себе си няма как да компенсират загубените човешки животи и нанесените имуществени щети на голяма част на населението“, каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.
 
В засегнатите райони италианските власти ще имат възможност да разпределят сумата от 21 млн. евро, получени от Европейския съюз (ЕС) през юли 2016 г. за районите, в които е имало щети от земетресенията.
 
Също така ЕК ще увеличи нивото на авансовите плащания по няколко мерки за развитието на селските райони от 85% до 100%. В допълнение ЕК разреши авансово плащане на някои схеми за директни плащания, които ще бъдат изтеглени напред.