Общото производство на зърнени култури в Европейския съюз за 2013 г. ще достигне 287,6 млн. тона, което представлява увеличение от 5,6% в сравнение с реколта 2012.

Това сочи доклад за първите очаквания за зърнена реколта 2013 г., представен от Европейската комисия на Общата организация на селскостопанските пазари.

Включвайки и производството на зърнени култури в Хърватия (3,5 млн. тона или около 1% от производството на 27-те страни-членки), крайното производство за 28-те страни, ще достигне до 291,1 млн. тона. Очаква се повишението да подсигури европейския баланс за сезона, се посочва в доклада.

Общата площ за отглеждане на зърнени култури в ЕС-27 през 2013 г. се очаква да възлиза на 56,9 милиона хектара, което е увеличение от 0,2% спрямо 2012 г. Ако се причислят и обработваемите площи със зърнени култури и в Хърватия  (596 хил. хектара, или около 1% от площта на ЕС 27), общата площ за отглеждането на зърнени култури за ЕС 28 ще достигне до  57,5 млн. хектара.

В резултат на постоянно високите цени на световния пазар от юни 2012 г. европейските земеделски производители са посели мека пшеница в по-големи количества. Очаква се добивите да бъдат около 5,1 тона от хектар за ЕС като цяло, се посочва в доклада.

Освен във Великобритания, засегната от прекомерни валежи, условията за презимуване на есенниците са били задоволителни. Няма сериозни щети, причинени от измръзвания е досега.

Както Фермер.БГ писа в края на миналата седмица падналите снегове и валежи през зимата се отразиха благоприятно на житните култури в България, както и на влагозапасеността на почвата от една страна. По експертна оценка, общото агротехническо състояние на основните есенни култури – пшеница и ечемик към края на месец февруари е добро. Посевите в по-голямата си част са добре гарнирани и добре презимували.

Засетите с пшеница площи в страна са се увеличили спрямо миналата година с 5,5% като достигат  11 292 000 дка. Засетият ечемик е с 0,5% по-малко  - 1 823 000 дка. Зърненият баланс за страната е осигурен, посочи министърът в оставка Мирослав Найденов по време на Консултативния съвет по зърното.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!