Европейската комисия не предвижда определяне на тавани за плащания за дейности в необлагодетелствани райони, както и за дейности, предназначени за поддържане на земята в добро състояние, или така наречените „зелени дейности”. Те ще бъдат подпомагани в пълен размер. Таваните ще засягат само и единствено така нареченото ново „базово плащане”, което ще получава всяко стопанство.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :


Това стана ясно по време на дебат, проведен в гранд-хотел „София” по бъдещето на ОСП след 2013 г. с участие на неправителствени и граждански организации и фермери от цялата страна.


По време на дискусията стана ясно , че нови елементи на подпомагането, предвидени в предложението на Европейската комисия са подпомагането на памука, както и определените задължителни подпомагания в рамките на бюджета за преки плащания на млади фермери. Стана чсно, че като цяло се завишава съществено подпомагането на начинаещите и младите земеделски стопани.

 

Държавен фонд за права на плащания ще задели 3% от правата за подпомагане на млади фермери, които не са получавали подпомагане в референтната 2011 г. Същевременно по отношение на самата избрана за референтна 2011 г. за определяне на „правата на плащане” бяха направени коментари, че този избор ощетява страни като България и Румъния, и не стимулира обработването на нови, досега пустеещи земи.

 

Дебатът за многогодишната финансова рамка на Общата селскостопанска политика на целия Европейски съюз ще определи бъдещите бюджети на държавите-членки, а оттам и мащабът на тяхното разпределение в следващия програмен период. По отношение на схемите на подпомагане, ще бъде преминато към нова, единна система на подпомагане и за новите, и за старите страни-членки. Повечето от критериите, по които обаче това подпомагане ще се извършва, все още са дискусионни в рамките на съюза, като част от тях трябва да бъдат определени на национално равнища.

 

Очаква се сформирането на работна група с участието на представители на неправителствените и браншови организации за дебатиране и уточняване на техническите детайли по позицията, която България да представи пред Европейската комисия за ОСП след 2013-а година.

 

Представители на неправителствения сектор предложиха в бъдещия период на ОСП, отново да се създадат възможности за финансиране на проекти на потенциалните бенефициенти като се използва инструментът „рефинансиране” чрез Търговските банки, така както това беше възможно по програма САПАРД.